De sista löven har fallit för flera månader sedan, träden och buskarna står kala och perennerna ligger som vissna högar i väntan på att vakna igen. Känns bilden av vinterträdgården igen? Tänk dig i stället en grön, tätklippt granhäck, ett snår med prasslande bambu och murgröna som färgar de annars kala trädstammarna gröna.
Det är lätt att helt fokusera på sommaren när man planerar sin trädgård. Men då går man också miste om en stor del av året. En som i trädgårdskretsar ofta förknippats med vintergröna växter, och som har skrivit flera böcker i ämnet, är Brita Johansson. Hon har svårt att peka ut enskilda sorter som favoriter när vi ber henne. Sortimentet är helt enkelt för stort.
– Vårljungen är ovärderlig i vårt land. Så fort ljuset återvänder börjar den blomma, ibland blommar den tre månader innan de andra perennerna ens tittat upp ur jorden. Dessutom är den vacker året runt, säger Brita Johansson.
När man säger vintergrönt tänker kanske de flesta av oss på barrväxter. Och därmed även 1970-talsträdgårdarna med sina förvuxna granar och tallar.
– Barrväxterna har fått ett litet oförtjänt dåligt rykte efter 1970-talets barrtrend. Då planterades mängder av bergtallar som är urtråkiga. I dag är sortimentet helt annorlunda, säger Brita.
Hennes egna favoriter hittar man i släktet Ábies, alltså ädelgranarna. Den rena arten är inte lämpad för södra Sverige, men det finns många sorter och hybrider som fungerar bra att odla, menar Brita Johansson.
– Flera av ädelgranarna är mycket odlingsvärda i vårt klimat, och de har stor variation vad gäller färger på såväl barr som kottar, tipsar hon.
Gillar man inte barrväxter finns ändå mycket vintergrönt att välja på. En vintergrön ligusterhäck, rhododendron, vintergröna ormbunkar eller bergenia. Listan kan göras lång.
Den vintergröna buxbomen har drabbats av sjukdomar de senaste åren, och rekommenderas inte längre i nyplanteringar. Ett alternativ kan vara klotthuja, som har ett runt växtssätt och därför inte behöver klippas till klot.
Även klätterväxter och marktäckare finns i städsegröna sorter, till exempel murgröna, vintergröna och hasselört.
Och det finns mer vintergrönt att välja på. Bambu är ett exempel som har blivit populärt på senare år. Även flera grässorter är vackra vintertid.
– Man behöver ju inte bara tänka vintergrönt. Tänker man vintervackert har man ännu mer att välja på.
Skönt inte bara grönt