Vinterdeppig eller kliniskt sjuk?

Snart blir flera tusen Uppsalabor deprimerade. När dygnet blir kortare är det nämligen det som händer med 3–5 procent av svenskarna som lider av årstidsbunden depression.

20170113 - Deprimerad man står och tittar ut genom fönster
Fotograferna Holmberg / TT / kod 96

20170113 - Deprimerad man står och tittar ut genom fönster Fotograferna Holmberg / TT / kod 96

Foto: Martina Holmberg / TT

Uppsala2018-10-29 21:36

Vad är skillnaden på vinterdepression och en vanlig vinter vinterblues? UNT har träffat Simon Cervenka, överläkare i psykiatri och docent vid Karolinska sjukhuset, som förklarar:

– Det är klart att som så många andra tillstånd inom psykiatrin rör det sig om en glidande skala mellan friskt och sjukt. Det är inte ovanligt att känna sig nedstämd, trött och orkeslös under vintern. Men en viktig skillnad för en som har vinterdepression är att när något lyckligt väl inträffar reagerar man inte på samma sätt inför saker som normalt gör en glad.

Simon Cervenka har forskat på hur serotoninsystemet i hjärnan påverkas när dagarna blir kortare och mörkret längre. Tillsammans med sitt forskningsteam har de byggt vidare på den Nobelprisbelönta upptäckten av en pulserande, biologisk "klocka" människor har inbyggd i sin kropp.

Störningar av den biologiska klockan har nämligen visat sig ha kopplingar till depression. Medan Nobelpristagarna kunde identifiera celler i hjärnan som styr den biologiska klockan, kunde Simon Cervenka och hans team sedan påvisa hur hjärnans serotoninsystem, som anses ha betydelse för depressiva symptom, påverkas av dygnets längd.

– Vi mätte hur serotoninreceptorer påverkas av tiden på dygnet, dagsljuset längd, samt hur mycket ljus vi exponeras för. Vi begärde ut data från SMHI om dagsljuset för att jämföra med våra resultat. Men det vi upptäckte var att det inte verkar vara mängden ljus som spelar roll för hur serotoninsystemet beter sig, utan den förändrade dygnsrytmen som kommer med kortare dagar och längre nätter.

Det är dessa rubbningar som verkar slå hårdare mot de 3-5 procent av svenskarna som lider av diagnosen vinterdepression. Vinterdepression ter sig precis en "vanlig" depression, men uppvisar ett årstidsbundet mönster med symptom framförallt under den mörka delen av halvåret.

Men vad innebär mörkret för människor utan diagnosen? Blir man generellt lite deppigare av mörkret?

– Årstidsbunden depression är mycket vanligare i områden där vi har tydliga skillnader i dagslängd över året. Men givetvis förekommer det även normala förändringar i humöret under året.

Blir vi mindre lyckliga av en vinterförälskelse än av en sommarförälskelse?

– Jag tror inte det. För en person utan årstidsbunden depression så är det förmodligen så att vinterförälskelsen lyckligtvis kan vara precis lika stark som sommarförälskelsen. Det är i alla fall min personliga erfarenhet, säger Simon Cervenka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om