Vinproducent kämpar mot tiden

Tiden är på väg att rinna ut för företaget Salnecke Fruktvin i Örsundsbro. Om huvudägaren Stefan Eldh inte hittat en ny ägare inom tre veckor måste han begära företaget i konkurs.

Själv får Stefan Eldh inte sälja sitt vin längre men fortfarande finns enstaka flaskor kvar på Systembolaget.

Själv får Stefan Eldh inte sälja sitt vin längre men fortfarande finns enstaka flaskor kvar på Systembolaget.

Foto: Roland Nordqvist

Uppsala2004-05-06 00:00
Tiden är på väg att rinna ut för företaget Salnecke Fruktvin i Örsundsbro. Inom tre veckor måste huvudägaren Stefan Eldh har hittat en ny ägare. I annat fall måste han begära företaget i konkurs. Stefan Eldh förhandlar nu som bäst med intressenter och hoppas att om en vecka kunna presentera en lösning.
För en månad sedan blev Stefan Eldh av med sitt tillstånd att sälja och lagra alkoholdrycker skattefritt. Det var kulmen på en lång process som startats av skattemyndigheterna sedan företaget vid ett 30-tal tillfällen lämnat in skattedeklarationerna försent. Eldh överklagade skattemyndigheternas beslut ända upp i regeringsrätten men förlorade. Då spelade det ingen roll att försyndelserna låg ett par år bakåt i tiden. Det senaste året har företaget skött sina åtaganden.
- Det tråkiga är att det varje gång handlat om några dagars försening. Vi har aldrig haft någon egentlig skatteskuld, förklarar Stefan Eldh.
Företaget har dock sedan starten, 1997, ännu inte lyckats visa svarta siffror i bokföringen.
- Den senaste tiden har vi varit väldigt nära break-even och jag är övertygad om att det finns en framtid för företaget. Men skattemyndigheterna kräver då en ny struktur i bolaget, vilket innebär att jag inte kan vara kvar som huvudägare. Därför har jag förhandlat med flera intressenter och min förhoppning är att det ska lösa sig, senast inom 14 dagar men kanske redan nästa vecka, säger Stefan Eldh.
I praktiken har han ytterligare en veckas respit. Senast den 12 maj måste skatten betalas för de ca 29 000 liter fruktvin (varav ungefär hälten är glögg) som han har lagrat. (Om han hade haft kvar tillståndet hade han alltså inte behövt betala skatten så länge vinet ligger i lager).
- Anledningen till att situationen uppstod var att vi i bolaget sedan starten varit både underfinansierade och underbemannade. Jag gjorde ofta deklarationerna men bar sedan dem med i portföljen och missade att lämna in dem till skattemyndigheterna i tid. För ett år sedan överlät jag dock uppgiften på vår redovisningsbyrå och därefter har det fungerat.
- Det här är mer än ett jobb för mig, bekräftar Stefan. Det är ett livsintresse. Och skulle jag inte hitta en lösning på det här lär jag få svårt att starta ett nytt företag i samma bransch. I princip vore det omöjligt.
Fruktvinstillverkning är ingen stor bransch men Stefan, som även extraknäcker som vinexpert, anser att fruktvinet har sin plats på marknaden som komplement till vanligt vin och öl.
- Det finns en handfull producenter i landet. Bland de mest kända är Kivik som gör vin av både äpplen och päron. Dessutom finns det företag i t ex Grythyttan och Mjölby.
Salneckes vin har också väckt upmärksamhet utomlands. I samband med den skandinaviska vinmässsan i Paris i februari fick företaget beställning på en provsändning.
- Den sändningen skickade jag iväg för ungefär en månad sedan.
En importör i Bordeaux ville testa produkterna via olika franska vinhandlare.
- Om det skulle slå så väl ut så vi fick en beställning så hoppas jag innerligt att vi då fått ordning på företaget så vi kan leverera, säger Stefan Eldh.
Svaret kommer snart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!