"Vinner Trump valet blir jag nervös"

Nu har det amerikanska presidentvalet dragit igång på allvar. Bägge presidentkandidaterna är lika dåliga, anser Derrick Alabi, en av flera amerikaner bosatta i Uppsala som UNT pratat med.

Charles Fletcher röstar på Hillary Clinton eftersom hon står för stabilitet.

Charles Fletcher röstar på Hillary Clinton eftersom hon står för stabilitet.

Foto: Privat

Uppsala2016-09-28 07:00

Natten till tisdag hölls första debatten mellan Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton. Derrick Alabi har ännu inte bestämt sig för vem han ska rösta på. Det är mycket möjligt att det inte blir någon av dem. Han beklagar att media fokuserar så hårt på dem och inte på kandidaterna i andra partier.

– Trump och Clinton är lika dåliga. Jag ska titta lite närmare på de andra partiernas kandidater och se vad deras plan för USA är. Jag har hört bra saker bland annat om Green Party.

Derrick Alabi studerar i Uppsala, men kommer från Atlanta i USA. Han hoppades stenhårt att Bernie Sanders skulle bli Demokraternas kandidat.

– Sanders hade ingen egen agenda, utan skulle ha kämpat för vad som vore bäst för folket. Hillary däremot känns inte som en ärlig person. Hon kommer inte att vara öppen med det amerikanska folket i olika frågor, som exempelvis varför man utkämpar krig.

Derrick Alabi ser också många anledningar att inte rösta på Donald Trump.

– Förutom att han är så oförutsägbar så skulle han spä på rasismen i USA. Han pratar ju till exempel om att skicka ut muslimer och mexikaner.

För Maura Schrager, som också hon är amerikansk medborgare samt Uppsalabo, är dock valet enkelt. Hon kommer att rösta på Hillary Clinton utan att tveka.

– Hon har pondus, kunskap och erfarenhet nog att leda världens största demokrati.

Donald Trump ger hon dock inte mycket för.

– Vinner Donald Trump presidentvalet i USA blir jag nervös. Slår man upp ordet ”narcissist” i en ordbok kan man läsa om Trumps egenskaper. Den stund då jag totalt tappade förtroendet för honom var när han härmade en funktionshindrad journalist. Snacka om sandlådenivå, tänkte jag, ska denne man leda USA?

Maura Schrager vistas i USA några månader om året och några av dem hon känner där tänker rösta på Donald Trump, vilket gjort henne mycket förvånad. Hon menar att en del av dem ser till vilka egna fördelar de kan få om han blir president, exempelvis lägre skatt.

Medan många har avskräckts av Trumps olika utspel hålls han högt av en stor del av övriga väljarkåren. Maura Schrager förklarar det med att folk i USA gillar personer som utlovar något nytt.

– Problemet är att hans löften saknar substans. En del tycker om att Trump säger vad de själva tänker om muslimer, terrorister och mexikaner, saker de inte vågar säga högt.

Vad tycker du är bra med Donald Trump?

Maura Schrager tystnar för ett par sekunder.

– Ärligt talat ingenting, svarar hon. Jag är glad att jag bor i Sverige om han blir president. Men jag är ändå livrädd att hans politik kan drabba Europa, att han ska använda kärnvapen i Mellanöstern och provocera terrorister så mycket att det även drabbar oss.

Charles Fletcher säger att han planerar att lägga sin röst på Hillary Clinton, främst för att hon står för stabilitet.

– Hon har även drivit frågan om sjukvårdsförsäkringar vilket är viktigt. Det negativa är att hon blivit mer förmögen med åren och antagit den etablerade klassens värderingar.

Till det Charles Fletcher ogillar med Donald Trump är hans ”populistiska idéer” i frågor kring bland annat migration och terrorism.

– Han är en duktig affärsman och en skicklig förhandlare men allra bäst är han på att framhålla sitt namn i olika projekt. Han är beredd att stämma sin motståndare om han inte får som han vill. Det är ingen bra förutsättning när det gäller utrikespolitiken, han måste även se till omvärldens bästa, inte bara till vad som gynnar USA, anser Charles Fletcher.

Tre debatter innan valet

Det hålls tre debatter mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Den första ägde rum natten till tisdagen den 27 september. De båda följande debatterna genomförs 9 oktober och 19 oktober.

Tisdag den 8 november hålls presidentvalet. Valet är alltid en vardag, och väljarna måste först registrera sig för att få rösta.

Väljarna röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten. Det finns 538 elektorer fördelade i proportion till delstaternas befolkningsmängd. Det krävs minst 270 elektorer för att vinna presidentvalet. I ett tiotal delstater är läget väldigt jämnt och det är i hög grad där som valet avgörs. Dessa stater kallas swing states.

Den nuvarande presidenten Barack Obama avgår i januari 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om