Vinnare på bankskandalerna

Kapitalförvaltaren Coeli i Uppsala har vunnit på de svenska bankskandalerna. Bara under förra veckan flyttade HQ Banks kunder över förvaltat kapital om cirka 100 miljoner kronor till Coeli. Och företaget tror att summan kommer att mångdubblas de närmaste veckorna.

Luciano Jensen och Anders Johansson hävdar att Coeli är enda specialist på "private banking" för företagare.

Luciano Jensen och Anders Johansson hävdar att Coeli är enda specialist på "private banking" för företagare.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-09-12 13:06

Kapitalförvaltning bygger på förtroende och de senaste två åren har förtroendet för hela finansbranschen fått sig en rejäl törn. Carnegies kollaps, Actas obligationshärva och nu senast HQ Banks tradinghaveri, har bidragit till att spararna blivit alltmer misstänksamma.
Carnegies och HQ Banks problem berodde på riskfylld egentrading medan Actas gatlopp i medierna berodde på att man låtit kunderna lånefinansiera investeringar i obligationer emitterade av konkursade investmentbanken Lehman Brothers.

Under finanskrisen och de efterföljande bankskandalerna har spararna flytt till nya aktörer. Coeli i Uppsala är en av vinnarna på krisen. Under bara förra veckan flyttade nya kunder över cirka 100 miljoner kronor i kapital från HQ Bank.
– HQ Bank var en av våra direkta konkurrenter och jag tror att vi kommer att se betydligt större summor komma därifrån de närmaste veckorna, säger Anders Johansson, chef för Coelis Uppsalakontor.
– Den viktigaste skillnaden mellan oss och Carnegie och HQ Bank är att vi inte har någon egen tradingavdelning. Det var tradingen som orsakade deras problem. Vi utnyttjar heller inte möjligheten att erbjuda kunderna låne-
finansierade investeringar, som Acta gjorde, säger kapitalrådgivaren Luciano Jensen på Coeli.
Under hela finanskrisen fortsatte Coeli att växa och göra vinst. Men kundernas portföljer minskade förstås under den snabba globala konjunkturnedgången, med cirka elva procent.

Coelis koncept har sedan starten varit att ha en oberoende rådgivning, vilket bland annat har inneburit att man inte haft några egna fonder. Men i maj 2008 startade Coeli en egen hedgefond, Spektrum, som handlar i finansiella instrument, så kallade derivat.
I år startades också en egen Brasilienfond. Fonderna förvaltas dock inte direkt av Coeli utan av samarbetspartners.
Den största förändringen på Coeli var kursändringen i slutet av 2007, från privatkunder mot företagare. Juridisk expertis kopplades till företaget, en avdelning för bolagsförsäljning utvecklades och den existerande analysavdelningen utökades.
– Företagare behöver mer stöd i juridiska frågor, bland annat skatterådgivning. Vår affärsidé är nu kapitalrådgivning. Det är förstås
flera svenska banker som har liknande stöd, men ofta handlar det om riktigt stora företag. Ingen har heller ett uttalat koncept för just dem. Så vi kan nog hävda att vi är Sveriges första och enda specialist på ”private banking” för den gruppen, säger Anders Johansson.

Förtroendet för kapitalförvaltare har rasat de senaste två åren. Hur ska förtroendet byggas upp igen?
– Man får jobba lite hårdare helt enkelt, och vara engagerad i kundernas önskemål. Kunden måste själv avgöra vilka risker denne vill ta, och man måste förklara riskerna noga. Många tar onödigt höga risker, säger Luciano Jensen.

Grundades i Uppsala 1994

Coeli har drygt 100 anställda varav 23 i Uppsala. Sedan starten i Uppsala 1994 har man startat kontor i Göteborg, Malmö, Linköping samt två kontor i Stockholm, där också backoffice sitter. Coeli förvaltar cirka 5,5 miljarder kronor åt sina kunder. Inriktningen sedan 2007 är mot företagare. Den typiske företagarkunden hos Coeli äger sitt bolag och har mellan 1 och 50 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!