Vinkällare funnen i Domkyrkan

En källare från 1440-talet har hittats under Domkyrkan i Uppsala. Källaren användes som vinkällare på 1600-talet, enligt Upplandsmuseet.

Inom loppet av några veckor har arkeologer och byggjobbare funnit en gravkammare och vinkällare från 1600-, respektive 1400-talet i domkyrkan.

Inom loppet av några veckor har arkeologer och byggjobbare funnit en gravkammare och vinkällare från 1600-, respektive 1400-talet i domkyrkan.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-06-29 00:01
UNT berättade i förra veckan att byggarbetare funnit en gravkammare under golvet i norra tvärskeppet. Fyndet gjordes i samband med byggandet av en ny orgelläktare i norra tvärskeppet, eller korsarmen, av Domkyrkan. En av kistorna tros innehålla astronomiprofessorn Anders Spole och är i så fall 300 år gammal.

Intill gravkammaren fann man även ett förmodat medeltida valv. Nu har experter från Upplandsmuseet konstaterat att källarvalvet är över 500 år gammalt och, enligt dokumentationer, användes som en vinkällare 1693.
Ett källarvalv finns historiskt dokumenterat i Domkyrkan, men inte dess placering.
- Vi har bara haft belägg för att källaren fanns 1693. Nu tror vi att den är medeltida och byggd redan på 1440-talet, samtidigt som man byggde en läktare i kapellet ovanför, säger Christian Lovén, antikvarie för Domkyrkoprojektet vid Upplandsmuseet.

Nerifrån S:t Eriks torg är byggnadsställningarna runt byggnaden fullt synliga. Inga medier fick tillträde till fyndplatsen i förra veckan. Men på torsdagen fick UNT möjlighet att fotografera golvet som byggarbetarna arbetat sig igenom. Där är nu taket på vinkällarens valv synligt, liksom taket till gravkammaren.

I det norra tvärskeppet fanns det förr ett kapell, tillägnat Johannes döparen. För att ge bättre plats för kapellet byggde man på 1440-talet en läktare.
- Huvudsyftet var att bygga läktaren, men man passade på att bygga en källare också, säger Christian Lovén.
Att byggandet av läktaren ägde rum på 1440-talet har Upplandsmuseet fastställt med hjälp av dokumentationer som berättar att kapellet återinvigdes 1445.
- Det borde finnas en orsak till det. Och den rimliga orsaken var att man hade byggt läktaren som byggdes samtidigt som källaren, säger Christian Lovén.

Enligt dokumentation användes källaren som vinförråd 1693, men togs sedan ur bruk.
- Vi visste inte att källaren var så stor och bevarad.
Men att kliva in i källaren är omöjligt, källaren är fylld med stenmaterial. Christian Lovén tror att källaren fylldes som en säkerhetsåtgärd för att motverka sättningar och sprickor i väggarna.

Enligt Joakim Kjellberg, arkeolog vid Upplandsmuseet, finns det i källaren rester efter målade kalkstensornament som tros ha suttit på Domkyrkan före dess brand 1702. Joakim Kjellberg hoppas att fynden kan ge svar på vad det fanns för byggnadsdetaljer med medeltida målerier i Domkyrkan före branden.
- I så fall kan det möjligen handla om tidigare okända eller sedan länge försvunna byggnadsdetaljer till den medeltida Domkyrkan, säger Joakim Kjellberg.

Just nu diskuteras en ny placering av kistorna i det intilliggande gravrummet. Troligen kommer de bli kvar i samma utrymme. Vissa kistor är trasiga och dessa kommer att ersättas med nya kistor, enligt domprosten Tuulikki Koivunen Bylund.
Vad som kommer att hända med vinkällaren är ännu inte bestämt.
- För närvarande är det en spänd väntan på vad som kommer att ske, säger Joakim Kjellberg.

FAKTA
Domkyrkan i Uppsala började byggas kring 1270. Efter 165 år av byggande invigdes kyrkan 7 juni 1435. Tre större bränder har skadat domkyrkan: 1473, 1572 och 1702. Den senaste stora restaureringen gjordes 1885-93 under ledning av arkitekten Helgo Zettervall.

Källa: www.uppsaladomkyrka.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!