Sjukhushundarna Luna och Liona tillbaka på Ackis

Nu skrivs avtal om Sveriges första sjukhushundar på Akademiska. Tidigare var de en del av ett forskningsprojekt. Kampen om att permanent få in hundarna i verksamheten för sjuka barn har pågått i ett år.

5-åriga Vincent med sjukhushunden Luna utanför Akademiska.

5-åriga Vincent med sjukhushunden Luna utanför Akademiska.

Foto: Privat

Uppsala2023-12-20 11:30

Sjukhushundarna Luna och Liona har varit borta från Akademiska sjukhuset sedan i april. S ville ha en särskild budget för dem vilket L sagt nej till. Efter det har hundarnas framtid varit oklar. Men nu skriver Akademiska kontrakt med Sjukhushundar i Sverige AB som äger hundarna så att de får börja jobba igen.

undefined
Sjukhushundarna Liona och Luna med matten och överläkaren Ann Edner kommer nu att bli det första certifierade sjukhushundarna i Sverige.

– Det har varit många turer kring hundarnas finansiering. Under tiden har det varit många barn som lidit av att vara på sjukhus som hade kunnat få deras stöd, säger Ann Edner, barnläkare och ägare av sjukhushundarna. 

Från och med mitten på januari kommer hundarna att komma tillbaka på ett halvårskontrakt. De kommer att vara på sjukhuset en dag i veckan och kunna hjälpa ett barn på förmiddagen och ett på eftermiddagen.

undefined
5-åriga Vincent med sjukhushunden Luna utanför Akademiska.

Sarah Björklund är mamma till 5-åriga Vincent som är född med ett hjärtfel och har vistats mycket på Akademiska. När hundarna inte var i tjänst har Vincent fått sövas när han ska ta sprutor för att han är så rädd.

– Jag och Vincent blir jätteglada att hundarna kommer tillbaka, säger hon. 

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen har sagt nej till att ge hundarna en egen budget men tycker att det är bra att de är tillbaka.

undefined
Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) har sagt nej till en egen budget för sjukhushundarna, men vill ha dem i verksamheten.

– Jag hoppas vi får ha dem så länge som möjligt.

Mycket av kostnaderna kring sjukhushundarna har överläkaren Ann Edner fått använda sin egen lön till, som veterinär, certifieringar och träning.

– Det kan de inte vara utan när de ska jobba kliniskt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!