- Lyft blicken, råder Boris Karlqvist vid Älgskadefondsföreningen.
Han stod på måndagen i den svinkalla blåsten vid Ica Maxi i Stenhagen med sin mobila samling av uppstoppade av djur som tillhör vår fauna och som vi kan råka krocka med på vägarna. Gemensamt för djursamlingen är att man är skyldig att anmäla en kollision med något av de djuren till polisen samt att märka ut olycksplatsen.
- En kollison med ett vilt djur är ett lidande både för djuret och ofta även för inblandade personer. Det finns personer som varit med om älgolyckor och aldrig kör bil mer, säger Boris Karlqvist.
Han far land och rike runt med sin djursamling för att informera om viltolyckor i förebyggande syfte och även för att ge en bild av hur stora djuren är.
- Många blir förvånade över storleken på till exempel vildsvinsgalten som kan väga en bra bit över 200 kilo. Ändå blir de lite mindre i uppstoppat skick, säger Boris Karlqvist.
Ett annat syfte är att informera människor som flyttat till Sverige om vilka djur som finns här och riskerna att kollidera med dem.
Till och med mars i år har dagligen sex-sju bilister i Uppland krockat med ett vilt djur. 558 viltolyckor polisanmälda viltolyckor har inträffat. Det är knappt hundra fler än motsvarande period förra året.
Det kan bero på den kalla och snörika vintern, säger Bengt Eriksson från Nationella viltolycksrådet som också fanns på plats i Stenhagen för att informera.
- Djuren har haft det tufft i år och har haft svårt att hitta föda. Då söker de sig ut på vägarna
Hittills i har år sex-sju bilister om dagen kolliderat med något vilt i Uppland. Vad kan man som bilist själv göra för att minska risken?
- Lyft blicken från vägbanan och spana av vägmiljön runtomkring. För när djuret väl står på vägen är olyckan ett faktum.
Han visar en ställbra snurra, som på baksidan fungerar som en p-skiva, där man kan ställa in hastighet och restid och se hur mycket vilt man passerar under en färd. Färdas man exempelvis i 90 kilometer i timmen under en timme har man passerat i genomsnitt 158 klövdjur som befinner sig mindre än 300 meter från vägen.
Andra råd är att ta viltvarningsmärken på allvar och sänka hastigheten och vara extra vaksam vid gryning och skymning. Och man ska tänka på att ett djur som springer över vägen ofta följs av ett annat.
Både Boris Karlqvist och Bengt Eriksson tror att många tappat känslan för var det är störst risk att kollidera med vilt.
- Vi har ett för pressat samhälle och det påverkar bilkörningen, säger de.
FAKTA
Viltolyckor - Farliga vägsträckor
Regionala viltolycksrådet har pekat ut fem vägsträckor i Uppsala län där risken att kollidera med ett djur är extra stor:
Länsväg 272 från Jumkils kyrka till gränsen mot Gävleborgs län
Riksväg 55 från Uppsala till gränsen mot Södermanlands län
Länsväg 290 från Fullerö till Österbybruk
Länsväg 288 från Jälla skola fram till riksväg 76
Riksväg 76 från Harg till Älvkarleby
558 polisanmälda viltolyckor i Uppland januari-mars
Rådjur 468
Älg 48
Vildsvin 37
Lodjur 1
Dovhjort 1
Utter 1
Övriga djur 2
Kollisioner med följande djur är du skyldig att anmäla till polisen:
björn, varg, lo, järv, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Även kollisioner med ren ska anmälas.