Reggio Emilia, Montessori, Fröbel. Många förskolor och skolor arbetar med en pedagogisk inriktning. Som förälder är det inte alltid lätt att orientera sig bland alternativen.
Föräldraledigheten går mot sitt slut och ni står inför den oundvikliga frågan: vilken typ av omsorg är bäst för vårt barn? Redan i förskolan dyker olika inriktningar och teman upp.
– Samtliga förskolor i Sverige, både privata och kommunala, ska följa den gemensamma läroplanen - sedan kan man ha olika pedagogisk touch, förklarar Magdalena Karlsson som är undervisningsråd på Skolverket.
– Man får helt enkelt fundera över vad man vill att barnet ska uppleva i förskolan.
Anders Lenhammar driver den oberoende sajten Barnomsorgsguiden.se. Den används som informationsmaterial för småbarnsföräldrar av många kommuner i Sverige. Barnomsorgsguiden får ofta ta emot frågor från osäkra föräldrar som står inför valet av förskola.
– Frågorna gäller både vilken pedagogik man ska välja och vad man har rätt till när det kommer till barnomsorg, säger Anders Lenhammar.
I sitt arbete har han läst igenom nästan allt som har skrivits om svensk förskola. Han förklarar att den pedagogik som används i vanlig kommunal förskola i dag fortfarande är "den fröbelska". På 1800-talet utvecklade Friedrich Fröbel idéer som bland annat förespråkade leken som en central del i verksamheten.
Under 1980- och 1990-talen ökade alternativa inriktningar i omfattning, och mest framträdande är fortfarande Montessori- och Waldorfpedagogikerna. Utöver dem finns till exempel Friluftsfrämjandets "I ur och skur"-förskola med fokus på utomhusvistelse och naturupplevelser.
– Det kan också vara alla möjliga kombinationer av pedagogiska inriktningar som inte är så renodlade som de kanske var från början. De tar intryck av varandra och på så sätt utvecklas pedagogiken, säger Anders Lenhammar.
Han tycker att förespråkare för de olika inriktningarna många gånger slår in öppna dörrar i beskrivningen av sina förskolor. Att det som nämns som speciellt just för dem i själva verket ingår på många kommunala förskolor också.
– Det kan faktiskt till och med vara så att det är en bredare verksamhet på en förskola utan en speciell pedagogisk inriktning, men de kanske inte använder lika många ord för att beskriva vad de gör.
Det viktigaste att titta på är när man väljer förskola är personalen, säger Anders Lenhammar. Hur många barn går det på varje förskollärare och hur stor andel är utbildad?
– Det är den enskilt viktigaste faktorn för kvaliteten. Ingen pedagogisk inriktning är bättre än den personal som representerar den.
Magdalena Karlsson på Skolverket tycker också att man som förälder kan känna sig lugn om förskolan "bara" följer läroplanen.
– Det är en mycket bra pedagogik i sig.(TT)