Det var i april förra året som en man i Uppland sökte ett jobb på ett HVB-hem via mejl. Samma dag fick han svar av chefen på företaget att han var välkommen på intervju. Men när mannen innan jobbintervjun skickade ett sms till chefen på företaget och förklarade att han av religiösa skäl inte hälsade fysisk på det motsatta könet fick han till svar att han inte alls behövde komma på någon intervju. Företagets förklaring var enligt mannen, som efter händelsen gjorde en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, att HVB-hemmet hade en annan typ av förhållningssätt än mannens.
I sitt yttrande till DO har företaget förklarat att värdegrunden inom bolaget ska bedrivas med "respekt för alla människors lika värde oberoende av exempelvis kön, etnicitet, religionstillhörighet, sexuell läggning, social ställning, inkomst, hälsotillstånd och ålder". Man menar att mannens sätt att hälsa på kvinnor skulle kunna bidra till att diskriminering uppstått. Även om mannen också skulle avstå från att ta i hand med andra män skulle detta inte vara tillräckligt eftersom en nekad handskakning skulle kunna behöva förklaras. Man anser också att mannens hälsning inte är ett uttryck för religion utan ett kulturellt val.
DO gör dock en annan bedömning än företaget. I det beslut som nu har fattats skriver myndigheten att det generellt är berättigat att ett företag främjar jämlikhet mellan kvinnor och män, men menar samtidigt att en hälsning kan ske på ett respektfullt sätt utan att skaka hand. Att, som företaget skriver, i vissa situationer behöva förklara sitt sätt att hälsa på är enligt DO inte ett tillräckligt skäl för att neka mannen arbete. DO bedömer därför att företaget överträtt diskrimineringsförbudet.