Ville granska SSU:s budget -uppmanades att avgå

En kultur av svågerpolitik och korruption håller på att äta sig in i organisationen, anser Mattias Vepsä, som ingår i SSUs högsta ledning.Enligt honom leder bristande insyn i SSUs ekonomi till att problemen förvärras ytterligare.

Uppsala2005-02-06 00:00
Nyligen anklagades riksdagsmannen Ola Rask (s) för trixande med ersättningar, en i raden av skandaler som omgett arbetarrörelsen de senaste åren.
Mattias Vepsä, ledamot i SSUs förbundsstyrelse, anser att samma kultur finns inom hans egen organisation.
— Det finns personer i SSUs ledning som tycker de har rätt att använda pengar och inflytande för att gynna sig själva.
Som exempel tar han de anklagelser som förts fram mot SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi. Påståendena går ut på att Shekarabi använt 10 000-tals kronor av SSU-pengar som han fått tillgång till via ett hemligt konto.

Hemlighetsmakeri
För att undvika liknande händelser menar Mattias Vepsä att SSU måste redovisa sin ekonomi mer öppet. I dag råder stort hemlighetsmakeri kring SSUs ekonomi.
Ett par veckor före jul samlades SSUs förbundsstyrelse för att ta ställning till budgeten. SSU har en omsättning i 50-miljonersklassen och budgetbesluten kräver att styrelsen är väl insatt i siffrorna.
Budgethandlingarna delades ut under sittande möte. Några ledamöter begärde mer tid för att sätta sig in i handlingarna, i annat fall ville de inte delta i budgetbeslutet.
— Då uppmanades vi att avgå, berättar Jens Lundberg, ledamot i förbundsstyrelsen.
De budgethandlingar som delas ut till förbundsstyrelsen är numrerade. Efter styrelsemötet måste ledamöterna lämna ifrån sig papperen. Saknas någon handling går det utifrån de numrerade exemplaren att se vem som inte lämnat tillbaka sitt dokument.
— För att inte riskera att politiska motståndare får tag i handlingarna lämnar vi inte ut dem, säger SSUs ordförande Ardalan Shekarabi.

''Moraliskt skyldiga till öppenhet''
Inom exempelvis Moderata Ungdomsförbundet, Muf, tillämpas inte alls samma slutenhet och budgeten lämnas ut till UNT utan förbehåll.
— Eftersom stora delar av vår verksamhet finansieras med skattemedel tycker vi det finns en moralisk skyldighet att också vara så öppna som möjligt med vad vi gör av pengarna, säger Mufs generalsekreterare Oskar Öholm.
Inom SSU pågår hårda strider som delvis handlar om kamp om framtida karriärer, uppger flera personer UNT talat med.
Klas Gustavsson, tidigare ordförande för SSU Jönköping, menar att SSU av många utnyttjas som språngbräda för en personlig karriär.
— Det handlar om kamp om jobb med höga löner och stort inflytande. Antalet politiska tjänstemän har exploderat och många har blivit ekonomiskt beroende av arbetarrörelsen.
— För att komma åt problemet måste man erkänna att det finns men det här är inget man pratar om.
En vanlig anklagelse är att vissa falanger inom SSU köper sig till lojalitet.
I SSUs så kallade verksamhetsutvecklingsfond finns enligt uppgift cirka 20 miljoner kronor. Från den fonden slussades pengar till Ardalan Shekarabis hemliga konto.
En rapport som UNT tagit del av visar att de SSU-distrikt som varit lojala med förbundsledningen har tilldelats mest pengar ur fonden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om