Fick nobben att ta den fängslade mannens lägenhet

När mannen åkte i fängelse ville hyresvärden Uppsalahem vräka honom och hans familj från den lägenhet de hyr. Nu har Hyresnämnden sagt nej till bostadsföretagets krav och mannens familj får bo kvar i lägenheten medan mannen avtjänar sitt straff.

Uppsalahem ville vräka en person som dömts till fängelse. Hyres- och arrendenämnden sa nej då de menade att den dömdes familj var i behov av lägenheten.

Uppsalahem ville vräka en person som dömts till fängelse. Hyres- och arrendenämnden sa nej då de menade att den dömdes familj var i behov av lägenheten.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2024-11-12 11:00

Mannen dömdes förra hösten till fängelse i drygt fyra år för ett flertal olika brott, bland annat misshandel, förtal och narkotikabrott.

Efter att Uppsalahem fått veta att mannen satt i fängelse ansökte man hos Hyres- och arrendenämnden om att få säga upp det hyresavtalet, något som tidningen Hem och Hyra var först med att berätta.

Bostadsföretagets argument var att mannen inte hade behov av lägenheten längre eftersom han själv inte kunde utnyttja den och hans familj inte bott stadigvarande där de senaste åren. Företaget menade också att man hade en kö av sökande till lägenheter.

undefined
Martin Hansson är jurist på Hyresgästföreningen.

– Fängelse i sig är inte en grund för att säga upp ett hyresavtal. Är det ett brott som begåtts och lägenheten använts som ett verktyg för att brotten skulle kunna genomföras hade det kunnat vara en grund för att säga upp avtalet. I det här fallet är det inget som tyder på att det skulle ha varit så, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyres- och arrendenämnden i Västerås valde att gå på Hyresgästföreningens och Martin Hanssons linje. Man avslog därför företagets ansökan om att få säga upp hyresavtalet på trerumslägenheten.

I sitt beslutet konstaterar Hyres- och arrendenämnden att mannen inte har något behov av lägenheten då han sitter i fängelse. 

Däremot menar nämnden att man också måste bedöma familjesituationen i det enskilda fallet. Här menar nämnden att mannen bott tillsammans med sin fru och barn i lägenheten under större del av den tid som han hyrt den av Uppsalahem. 

Mannens fru har också i samband med förhandlingen i Hyres- och arrendenämnden förklarat att hon och barnen inte har något annat ställe att bo på och att de riskerar att "ställas på gatan" om de blir av med lägenheten.

undefined
Hyres- och arrendenämnden i Västerås sa nej till Uppsalahems krav om att få vräka mannen från hans lägenhet när han hamnade i fängelse.

– Nämnden har beaktat familjesituationen här och att det funnits en familj med barn med i bilden. Då är det rimligt och logiskt att mamman och barnen får bo kvar i lägenheten, säger Martin Hansson.

Han menar att det kan finnas tillfällen då en anhörig inte får ta över en lägenhet.

– Det skulle kunna finnas undantag här när det gäller kvinnan, till exempel om man bedömer att hon inte skulle klara av den ekonomiska situationen. Generellt kan man säga att när barn är inblandade så träder samhället in när det gäller den ekonomiska delen om det skulle bli problem där, säger Martin Hansson.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!