En grupp poliser arbetar sedan ett år med narkotikaärenden som tros ha kopplingar till en man i 30-årsåldern från Uppsala, som kallar sig Räven. Hittills har det lett till beslag av 761 kilo narkotika och 15 personer har dömts till sammanlagt 78 års fängelse.
– Det rör sig om ett tjugotal utredningar där det antingen finns stark bevisning mot Räven eller där vi hittat mönster och beröringspunkter som tyder på att han är inblandad. Det säger Jacob van Rooij som leder den Stockholmsbaserade utredningsgruppen.
Under tisdagen åtalades en 25-åring från Norduppland för 224 kilo narkotika, främst amfetamin och cannabis. I ärendet förekommer inte Rävens namn men enligt polisen leder flera spår till honom. Det handlar om personkopplingar och återkommande tillvägagångssätt vid knarkhanteringen.
UNT har tidigare berättat om olika narkotikamål där Räven varit inblandad. Det gäller till exempel ett ärende med kopplingar till en butik i Uppsala där Rävens anhöriga arbetar. Släktingen fälldes tidigare i år för att ha hanterat Rävens brottspengar i butiken. I ett annat ärende där Räven också figurerat dömdes fyra män i april för narkotikabrott till mellan 6 och 9,5 års fängelse.
Jacob van Rooij berättar att utredningarna mot Räven startade sommaren 2020 i samband med att fransk polis lyckats forcera den krypterade telefontjänsten Encrochat. Utredningsgruppen fick in ett antal Encrochat-namn som bedömdes vara intressanta och som hade kopplingar till varann. I det läget hade dock utredarna ingen aning om vilka som dömde sig bakom kodnamnen.
Ett av kodnamnen var Foxkurdish. I ett meddelande skrev Foxkurdish ut sitt personnummer. Det visade sig tillhöra Räven vilket givetvis var till stor hjälp för poliserna. På en årsdag skickade Foxkurdish ett grattis-meddelande till någon med kodnamnet Inediblepalm, vilket då avslöjade vem som använde den telefonen.
Utredarna försökte arbeta så snabbt som möjligt.
– Vi ville få fast Räven innan han insåg att vi hade hans Encrochat-meddelanden, säger Jacob van Rooij.
Genom Encrochat kunde poliserna se vilka personer i de olika ärendena som beställde narkotika, vilka som svarade för leveranserna, de mängder det var frågan om och vad partierna kostade.
Vad var svårast under utredningarna?
– Det rörde sig om en typ av material som domstolarna inte tidigare hanterat. Det var viktigt att ta fram en mängd uppgifter för att styrka vilka som låg bakom de olika namnen på Encrochat. Det innebar mycket arbete, uppger Jacob van Rooij.
Hur viktigt har Encrochat-materialet varit för att komma åt Räven?
– Materialet har varit helt avgörande. Utan dessa meddelanden hade vi nog känt till att han förekom i ärendena men vi hade inte fått fram tillräckligt med bevisning mot honom. Nu finns så mycket material att han kommer att åtalas när han gripits.
En fråga är vart pengarna från narkotikahanteringen tagit vägen.
– Det är något vi håller på att utreda, säger Jacob van Rooij.
Räven, som tidigare avtjänat 8,5 års fängelse för narkotikabrott, häktades i sin utevaro hösten 2020 och är efterlyst av Interpol.
Kammaråklagare Henrik Söderman, som håller i utredningarna mot Räven, svarar så här på frågan om mannen gripits:
– Han är inte frihetsberövad i Sverige.
Har Räven gripits utomlands?
– Den kan jag inte svara på. Den saken kommer att kommuniceras när det är dags, säger Henrik Söderman.
Den här artikeln har uppdaterats, vissa uppgifter har ändrats den 12 september 2023.