"Ville driva in pengarna med maffiafasoner"

Socialtjänsten fick redan 2015 signaler om felaktiga utbetalningar till kontaktpersoner. Trots det dröjde det knappt ett år innan Uppsala kommun greppade misstaget.

Socialtjänsten fick redan 2015 signaler om felaktiga utbetalningar.

Socialtjänsten fick redan 2015 signaler om felaktiga utbetalningar.

Foto: Jörgen Hagelqvist/arkiv

Uppsala2016-12-17 16:00

UNT har tidigare uppmärksammat att Uppsala kommun betalat ut ersättning till 50-talet familjehem, jourhem och kontaktpersoner trots avslutade uppdrag. Miljonmisstaget uppdagades vid en större internkontroll i höstas men redan 2015 visades prov på bristande rutiner.

LÄS MER: Familjehem fick miljonbelopp efter kommunmiss

UNT har varit i kontakt med en Uppsalabo som tidigare jobbade som kontaktperson. Hens uppdrag pågick under några år och avslutades våren 2015. Ersättning för uppdraget, cirka 2 000 kronor i månaden, betalades däremot ut i ytterligare ett halvår.

– Jag hade samtidigt en anställning i kommunen och fick lönen och ersättningen utbetalade i samma transaktion. Jag kände alltså inte igen den här summan när den tickade in på mitt konto och trodde att det var en retroaktiv utbetalning från ett annat jobb. Jag hade hört av mig till banken om jag förstått att det rörde sig om pengar kopplat till uppdraget som kontaktperson. Det stod bara "lön" i kontoutdraget, förklarar Uppsalabon.

Uppsala kommun upptäckte misstaget i december och skickade då ut ett kravbrev på hela beloppet.

– Vid femtiden en morgon väcktes jag av att någon lade brevet i mitt brevinkast och sedan sprang ner till en bil som rivstartade. Först blev jag rädd, sedan såg jag Uppsala kommuns logga på kuvertet och kunde läsa att jag skulle betala tillbaka 13 000 kronor. Jag förstod ingenting och fick försöka ta reda på vad det handlade om.

Efter flera samtal stod det klart att kommunen missat i hanteringen av det uppsagda uppdraget och på Uppsalabons förfrågan satte kommunen upp en avbetalningsplan.

Uppsalabon är mycket tveksam till kommunens hantering av situationen.

– De hade gärna fått ringa upp mig på kontorstid och berätta att utbetalningarna felaktigt fortsatt, att de erkänt misstaget och kommit med en ursäkt. I stället använde de sig av maffiafasoner och kommunicerade att det var jag som gjort fel. Nu fick jag själv jaga en förklaring och lösa situationen. Annars hade jag suttit med den där stora klumpsumman vid jul.

Socialförvaltningens avdelningschef Ann-Christine Dahlén har tidigare sagt att de som fått felaktiga ersättningar kommer att få ett brev med information om hur mycket de blir återbetalningsskyldiga.

Enligt Thomas Backlund, chef för redovisning på Uppsala kommun, kan kommunen kräva tillbaka pengarna om mottagaren rimligen borde förstått att det var en felaktig betalning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!