Ville återvinna plastmatta – kommunen brände upp den

Kommunen planerar att börja återvinna kommunplasten, men i dag bränns den upp. "Helt vansinnigt," säger upprörda Uppsalabon Tommy Andersson.

Tobias Linnesköld menar att det är många som sopsorterar fel i dag. Han tror att det kommer bli en stor utmaning att få Uppsalaborna att sortera olika typer av kommunplast rätt.

Tobias Linnesköld menar att det är många som sopsorterar fel i dag. Han tror att det kommer bli en stor utmaning att få Uppsalaborna att sortera olika typer av kommunplast rätt.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2021-10-05 12:00

Fokus klimatet

För ett par veckor sedan åkte Tommy Andersson till återvinningcentralen i Björklinge. Han hade sorterat ihop sin egen plast och varit hos sina föräldrar och gjort desamma. Det var hinkar, blomkrukor, en skummadrass och plastmattor.

– När vi ska slänga allt i plaståtervinningen så rusar en kvinna mot oss och säger att vi måste lägga vår plast i brännbart i stället, säger han.

Tommy berättar att han trodde att all plast återvanns. Att få veta att den plast han sorterat skulle brännas upp gjorde honom upprörd.

– Det är helt vansinnigt. Jag vill att det ska återvinnas för miljöns skull, men den möjligheten finns inte.

Tobias Linnesköld, sektionschef för Uppsalas återvinningscentraler, upplever att det är många som inte vet att kommunplast inte bör blandas med plastförpackningar. Kommunplast kan vara allt från byggfrigolit och pulkor till pressningar.

– Det är så pass olika sorters plaster att de inte kan återvinnas tillsammans, säger han.

Plastförpackningar däremot omfattas av ett producentansvar, vilket innebär att priset för återvinning av plasten är inkluderat i varan man köper i butik. Det betyder att det ställs specifika krav på vad plasten ska innehålla så att den enklare kan återvinnas.

Kommunen ansvarar endast för kommunplaster. När dessa lämnas på återvinningcentraler i Uppsala ska de läggas i energiåtervinningen (som tidigare kallades brännbart) vilket innebär att det används för att göra fjärrvärme.

Tobias Linnesköld uppger att man inom ett till två år kommer att kunna återvinna vissa typer av kommunplast i Uppsala. Men det kommer vara en stor utmaning.

– Vi vill skapa enkla och tydliga fraktioner som man kan dela upp kommunplasten i. Dock kommer det bli svårt för kunden att göra rätt.

En del andra kommuner i Sverige sorterar redan viss kommunplast, men Tobias Linnesköld menar att även då bränns upp till 70 procent av plasten upp.

– Vi har valt att inte sortera ut kommunplast eftersom det bara är en liten del av det som kan återvinnas i dag. Det känns som att lura kunderna. När vi börjar med att sortera ut vissa delar av kommunplasten räknar vi med att 85 till 95 procent av det som sorterats kommer att kunna materialåtervinnas.

Sedan finns produkter som är blandningar av olika plaster eller plast och andra material som inte kommer kunna sorteras, exempelvis pjäxor som är gjorda av både plast och textilier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!