Statistik som bostadssajten Booli tagit fram på uppdrag av dagensindustri.se visar att villaförsäljningen går allt trögare i Sverige. I Sigtuna kommun har annonstiden för hur länge en villa ligger ute på bostadssajten Booli ökat med 37 procent sedan förra året. I Knivsta är ökningen 19 procent.
– Under en snabb marknad så kanske snittet för hur lång tid en försäljning tar ligger på mellan en eller två månader. Nu kanske det ligger på två eller tre, säger Sven-Erik Gustavsson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Sigtuna.
Svårast och sälja är de dyraste husen.
– Rent allmänt tar det lite längre tid att sälja de dyraste villorna annars löper det på som vanligt, säger Agneta Öfverholm, jur kand fastighetsmäklare på ERA Öfverholms Fastighetsbyrå.
För den med en villa i sämre skick kan man räkna med att annonsen ligger ute längre.
– Det också vara svårt att få lån för renoveringsbehov vilket just nu gör det svårare att sälja de husen, säger Sven-Erik Gustavsson.
Det känner även Bibi Dickmark, fastighetsmäklare på Svenska Mäklargruppen i Knivsta, igen. För henne är det allra svårast att sälja villor på landsbygden.
Hon tror att det är en kostnadsfråga. Det krävs till exempel två bilar om man ska bosätta sig utanför tätbyggden.
- Det är dyrt helt enkelt. Inte heller måstugorna som alltid såldes förut går att sälja lika fort, säger hon.
Något annat som saktar ner affärerna enligt fastighetsmäklarna är högre krav från bankerna. Allt fler banker kräver att den som har en bostad måste sälja den innan de köper en ny.
Agneta Öfverholm tycker att principen är orimlig.
– Det är en konstig policy. Själv skulle jag aldrig flytta eller sälja mitt hus om jag inte visste att jag flyttade till något som är bättre för mig, säger hon.
Kraven kan också skapa en snedbalans på marknaden.
– Om alla sitter i samma situation att de måste sälja först då tar allt längre tid, säger Sven-Erik Gustavsson.
Flera banker har också börjat dra tillbaka lånelöften efter att kontrakt på husköp skrivits.
– Vi har aldrig varit med om det förut. Jag tycker att det är fruktansvärt att lämna lånelöfte och inte står för det sedan. Banken tycker att kunden har betalat för mycket för villan. Men det kan inte banken lägga sig i. Det är vad marknaden är beredd att betala och då ska man se till om kunden har betalningsförmåga, säger Agneta Öfverholm.
Samtidigt sjunker priserna på villor i Sigtuna kommun. De senaste tre månaderna har priserna minskat med sju procent jämfört med föregående tre månader. I Knivsta har det sålts för få villor under perioden för att man ska kunna redovisa statistik. Ser man på hela Sverige har priserna endast minskat med två procent under samma period.
Agneta Öfverholm berättar att en del säljare har för höga förväntningar på vilket pris de kan få för sin bostad.
– Spekulanterna är väldigt välinformerade idag. Man har tillgång till all prisstatistik och låter sig inte luras, säger hon.
Men i Sigtuna kommun går det fortfarande relativt fort att sälja villor om man jämför med övriga landet. En villa i Sigtuna kommun ligger i genomsnitt ute 58 dagar på booli.se. I Knivsta ligger villorna ute 54 dagar. I en majoritet av Sveriges kommuner går försäljningen trögare. 243 av 290 kommuner har en längre annonstid än Sigtuna kommun.
Dessutom ser Sven-Erik Gustavsson en liten ljusning.
– Vi känner att försäljningen september och oktober har varit hygglig. Det var värre under sommaren, säger han.