Villaägarna flyr oljan

Villaägarna i Uppland byter ut sina dyra oljepannor i rekordhög takt. Antalet oljepannor har minskat med 20 procent på bara ett år. Och takten lär öka under 2006 eftersom man nu får bidrag för att byta från oljepanna till en alternativ energikälla.

Uppsala2006-02-26 00:00
Det höga oljepriset har fått fart på villaägarna i Uppland. En sammanställning som UNT har gjort visar att antalet oljepannor har minskat med minst 1 000, från 5 100 till 4 100 under år 2005. Då är inte minskningen i Norrtälje och Tierp medräknad eftersom statistiken är osäker för förra året.
— Men det är en dramatisk förändring vi kan se från 2004 då statistiken är säker. Om några år kommer det kanske inte att finnas några oljepannor i bruk längre, säger Eva Stoltz-Löfgren, administratör på Tierps Sotningsdistrikt AB.
Upplänningarna övergår alltså i rekordtempo från oljeuppvärmning till billigare alternativ som biobränsle, bergvärme, luftvärme eller fjärrvärme.

Takten lär knappast slå av i år, snarare borde den öka, eftersom man sedan den 1 januari kan erhålla ett statligt bidrag om man byter från oljepump till en annan värmekälla. Syftet med bidraget är att minska svenskarnas oljeberoende. Och på länsstyrelsen i Uppsala har ansökningarna om bidrag mycket riktigt strömmat in.
— Vi har fått ungefär 100 ansökningar hittills i år, de flesta under februari. Den första utbetalningen vi har fått från Boverket för att täcka bidragen kommer att vara slut i ett nafs, men det finns mer pengar att hämta, säger Tomas Östlund, som handlägger ärendena på länsstyrelsen.
Berg-, jord- och sjövärme har varit populära alternativ men det har också paradoxalt nog lett till en kraftig ökning av antalet lokala eldstäder i hela Uppland. Bara i Norrtälje hade man nästan 700 nyinstallationer av lokaleldstäder.

— Det beror förmodligen på att en värmepump inte klarar att hålla temperaturen i huset under köldtopparna. För att få det varmt måste man ha en reservvärmekälla, berättar Bernhard Schritter, skorstensfejarmästare i Norrtälje.
Men i Uppsala och Knivsta har man märkt av en avmattning i intresset för bergvärme. I stället är det pellets som lockar.
— Bergvärme är på väg ut. Investeringen är för stor och det tar många år innan det betalar sig. Byter man till pellets kan det löna sig redan efter ett år, säger Christopher Blomqvist på Ventilation & Sotningstjänst Åke Huss AB i Uppsala.

UNT fakta


Statligt bidrag
Om man under 2006 byter ut sin oljepanna eller direktverkande el mot en alternativ värmekälla, dock ej luftvärme, har man rätt till ett statligt bidrag som täcker 30 procent av material- och arbetskostnaderna. Bidraget är dock på max 14 000 kronor om man byter ut sin oljepanna eller max 30 000 kronor om man byter från direktverkande el.

Oljepannorna försvinner i Uppland
Kommun oljepannor 2006 minskning
Uppsala/Knivsta 1 785 - 20 %
Enköping 988 - 20 %
Östhammar 700 - 22 %
Bålsta 450 - 25 %
Heby 180 - 18 %
Tierp 840 - 29 % (jfr 2004) *
Norrtälje (södra) 1 035 - 37 % (jfr 2002) *
Totalt 5 978 - 20 % *

Tabellen visar antalet oljepannor i februari 2006 samt procentuell minskning jämfört med februari 2005.
* Jämförelseåren för Norrtälje är 2002 och för Tierp 2004. I beräkningen av den totala procentuella minskningen ingår därför inte Norrtälje och Tierp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!