Villaägare förbjuds elda i sin vedpanna
En villaägare utanför Uppsala förbjuds att elda i sin vedpanna, som saknar ackumulatortank. Det säger miljööverdomstolen i en prejudicerande dom och går därmed på samma linje som Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd.
domen är att vedeldningen i det specifika fallet medför sådana olägenheter för närboende att den strider mot miljöbalken. Jan Lemming, energirådgivare vid Uppsala kommun, anser emellertid att domen kan få stor prejudicerande betydelse.
-Absolut. I liknande fall kan närboende hänvisa till den aktuella domen, som tydligt markerar vikten av att elda på ett riktigt sätt för att minska utsläppen, säger han.
Gammal vedpanna
Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Uppsala kommun förbjöd i oktober 2002 den aktuella fastighetsägaren att fortsätta elda i sin vedpannan sedan grannar några hundra meter bort under lång tid klagat på sotflagor, sotpartiklar och stickande rök. Beslutet överklagades till länsstyrelsen som gick på nämndens linje. Länsstyrelsen motiverade beslutet med att den gamla vedpannan saknade ackumulatortank och att eldningen utgjorde en olägenhet.
Miljödomstolen gav dock fastighetsägaren rätt och upphävde beslutet. Domstolen konstaterade att det inte finns några krav på att installera ackumulatortank.
Mot miljöbalken
Miljööverdomstolen har nu fastställt miljö- och hälsoskyddsnämndens föreläggande från hösten 2002. I domen konstateras att vedeldning i en panna av den standard som villaägaren har medför utsläpp av så mycket orenade gaser att det måste anses strida mot miljöbalken. Det framhålls att det finns alternativ som inte kan anses orimliga att genomföra. Enligt Jan Lemming handlar det om åtgärder för en kostnad på uppskattningsvis 15 000-20 000 kronor. Enligt domen måste villaägaren sluta elda i befintlig panna 1 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!