Tänk dig att du får ett mejl från Skatteverket där det står att du ska få skatteåterbäring. Det enda du behöver göra är att fylla i den bifogade blanketten. Låter det lockande? Uppsalabon Lars O Ericsson fick just ett sådant mejl skickat till sig i veckan. När han först öppnade mejlet såg det helt korrekt ut; Skatteverkets logga var bifogad och informationen såg korrekt ut. Det var först när han klickade på länken som skulle leda till Skatteverkets hemsida som han började ana oråd.
– Där skulle jag fylla i mina kontouppgifter och cvv-koden på baksidan av mitt bankkort. Då började jag misstänka att det handlade om ett bluffmejl.
Istället för att fylla i sina uppgifter ringde Lars O Ericsson upp Skatteverket som snart konstaterade att mejlet inte var skickat från dem. Istället blev han rekommenderad att kasta mejlet.
– Det är fullständigt åt skogen. Jag är övertygad om att det är massa personer som går på det här. Man sitter där med en full mejlbox och så ser man att man fått ett mejl från Skatteverket och kanske bara läser lite snabbt. Jag förstod ju att det var något fel först när jag klickade på länken.
På Skatteverket bekräftar de att det inte är ovanligt att det skickas ut bluffmejl i deras namn.
– Det kommer rapporter till oss om sådana här mejl till och från. Vanligast är när det är dags för deklaration eller tid för skatteåterbäring, säger Kristina Lindqvist på Skatteverkets pressavdelning.
Så sent som i oktober i år gick polisen ut med en varning på sin Facebook-sida om ett bluffmejl från Skatteverket där mottagren uppmanades att klicka på en länk för att fylla i sina uppgifter.
"Klicka INTE på länken utan radera mailet, annars finns det stor risk att antingen få datorn smittad av ett virus eller att mottagaren uppmanas lämna ifrån sig sina kortuppgifter - eller bankdoseuppgifter med efterföljande ekonomiska förluster av stort värde", skriver polisen i sitt inlägg.