Erum har autism. Hon bor i Pakistan. Farah Jahanzeb har inte autism. Hon bor i Sigtuna. De är kusiner men lever liv med helt olika förutsättningar.
– Erum är bara hemma, hon kan inte göra så mycket, säger Farah Jahanzeb.
Därför har Farah Jahanzeb, som precis slutat nionde året på SSHL i Sigtuna, dragit igång en kampanj för att öka kunskapen om autism. Autism är en tidigt förvärvad genomgripande funktionsnedsättning som ofta förekommer tillsammans med andra funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning, epilepsi, syn- och hörselskador.
Den 9 juni berättade Farah Jahanzeb för eleverna på SSHL om funktionsnedsättningen och visade en film som hon fått låna av den amerikanska organisationen National Autism Association.
Hennes föräldrar fanns på plats och tog del av föredraget.
– Min familj har hjälp mig mycket, säger Farah Jahanzeb.
Hennes pappa har betalat för broschyren som Farah låtit trycka upp. I den informerar hon om vad autism är, sina mål med kampanjen och vad hon ska göra rent konkret.
– Vi är glada att vi har en dotter som är engagerad och kan vara en förebild från andra, säger Manal Jahanzeb, Farahs mamma.
Farah ägnar ungefär fyra timmar i veckan år projektet, utanför skoltid. För att samla in pengar till organisationen Behandla Autism NU (BAN) i Sverige har hon sålt egendesignade smycken i skolan.
Hon besökte också organisationens internationella konferens i Stockholm i januari i år. I dag sitter hon med i BAN:s styrelse. På konferensen fick hon träffa föräldrar till autistiska barn.
– En del var ledsna för att de inte kunde prata med sina barn, berättar hon.
Förutom föräldrarna träffade hon eldsjälar och forskare.
– Jag lärde mig att autism går att behandla, säger hon.
Hon berättar om metoder som nu prövas utomlands. Det handlar bland annat om en sorts syrgasbehandling i tryckluftkammare som visat positiva resultat. En amerikansk studie av 62 barn mellan två och sju år har visat ett ökat flöde av syre till hjärnan som tros ligga bakom förbättringen.
Farah Jahanzeb kampanj går bland annat ut på att besöka skolklasser i Sigtuna kommun och informera om autism. Hon hoppas att fler elever i hennes egen skola ska engagera sig i kampanjen. Flera har visat intresse.
– Alla ska veta vad autism är och att det går att behandla och att vi kan hjälpas åt, säger hon.
Hennes långsiktiga mål sträcker sig långt utanför Sigtuna kommun. Hon hoppas att någon gång ha möjligheten att etablera den första fullt fungerade skolan för autistiska barn i Pakistan.