Det är Svenska Dagbladet och Lärarnas tidning som har tagit fram siffrorna. Uppsala var den kommun som delade ut flest avgångsvederlag – 34 lärare fick sluta under 2014, till en kostnad av 16,6 miljoner kronor.
Till SvD säger Anna Bittner, Uppsala kommuns hr-direktör, att orsaken var en omorganisation.
LÄS MER: Utköpta lärare fick miljoner
Enligt oppositionens kommunalråd Mohamad Hassan (FP) var det främst lärare inom gymnasieskolan som erbjöds karriärväxling, att sluta i utbyte mot 12 månadslöner och coachning.
– Den information som fanns då var att man behövde göra de här åtgärderna för att komma till rätta med övertaliga lärare, säger han.
LÄS MER: Uppsala karriärväxlar för miljoner
LÄS MER: Växling gav henne ny chans
I efterhand medger han att det hade varit bättre att hitta andra sätt att behålla lärarna inom kommunen, särskilt med tanke på att lärarbristen är stor. Samtidigt är det svårt att hitta generella lösningar som passar alla och i en stor organisation är liknande utköp inte ovanliga.
– Men det är klart att vi behöver se över systemet, speciellt nu när det är brist på lärare och vi har ett ekonomiskt läge där vi behöver se över varenda krona, säger Mohamad Hassan.
Enligt Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för hr-frågor, har reglerna nu skärpts så att det inte längre är lika förmånligt att bli utköpt.
– Vi är helt motståndare till att vi ska lägga miljontals kronor på att köpa ut lärare, det är inte bra arbetsgivarpolitik, säger hon.
Men även under 2015 har det skett utköp.
– Det kan alltid finnas skäl i enstaka fall, det kan vara personer som man inte kommer överens med eller vissa specifika tillfällen där man inte kan göra uppsägningar av arbetsbrist, säger Maria Gardfjell.