− Vi har alltid försökt att se det otroligt komplexa Afrika. Där det inte handlar om att vi i de nordiska länderna ska ge vår bild av Afrika, utan om hur de afrikanska länderna ser sig själva. Iina Soiri har under 20 års tid bott och arbetat i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Tanzania. Hon har tidigare också bland annat arbetat som rådgivare vid finska utrikesministeriet. Sedan i mars i år är hon den första finländska direktören för Nordiska Afrikainstitutet, forsknings- och informationscentret som ägnar sig åt det moderna Afrika och är beläget i Uppsala.
Och det är en spännande tid hon kommit in, intresset för de afrikanska länderna är större än någonsin. Sedan år 2000 har deras handel med resten av världen vuxit med 200 procent.
− Tidigare har Afrika bara varit förknippat med bistånd. Nu börjar området bli intressant ur ett ekonomiskt perspektiv. Men medan alla talar om det ”nya Afrika”, alla mineraler och den växande ekonomin, försöker vi bringa en mer komplex bild.
Iina Soiri tar som exempel upp att folk ofta talar om Afrika som ett enda land, när det i själva verket handlar om 54 sinsemellan väldigt olika länder. Där finns mer än svält och bistånd å ena sidan och mineraler å andra sidan. Hon lyfter upp handel, miljö, maktspel och Kinas inflytande som några andra frågor man på Nordiska Afrikainstitutet forskar kring. Detta för att förstå de afrikanska ländernas utveckling och för att hjälpa de nordiska regeringarna att skapa stabila relationer med afrikanska regeringar.
− Vi är inte bara intresserade av de afrikanska länderna för att vi vill ha något, utan för att där finns ett värde i sig. Att där finns en historisk och samhällelig kunskap som behövs när relationer skapas i dag.
Just nu ökar de nordiska företagens intresse för den afrikanska marknaden, men eftersom det är en mycket heterogen region där stora förändringar sker samtidigt behövs information.
− Om du inte har kunskap om marknaden, om konkurrenterna och om kunderna är risken stor att du förlorar dina investeringar,
Det är också viktigt att veta vilka betydelser företagens produktion kan få i ett land. Som exempel nämner Iina Soiri ett multinationellt företag som vill sälja öl i ett område i Kongo där rebeller håller till. På så vis eldar affärsverksamheten på konflikten mellan rebellerna och regeringen. I längden tror Iina Soiri att alla tjänar på samhällen som är stabila och fria från korruption.
− När man gjort undersökningar har företag ofta svarat att det man önskar mest är en förutsägbar marknad. Om det finns korruption finns det alltid någon annan som kan göra något till ett lägre pris. Man vill veta vad man går in i.
Svenska Östafrikanska Handelskammaren (SWEACC) har vänt sig till Nordiska Afrikainstitutet för att få hjälp och råd om affärsverksamhet i afrikanska länder. Men Iina Soiri tycker att fler borde använda sig av institutet.
− Jag vill uppmuntra företag att ge det ett försök, att se vad vi kan erbjuda med vår stora kunskapsbank.