Vill rädda miljön med fredliga metoder
Vem har senaste månaden befunnit sig två nätter i en polsk lyftkran, ett dygn på ett vindpinat däck till ett lastfartyg och 20 timmar i en rykande skorsten på ett kolkraftverk? Jo, 34-årige Greenpeaceaktivisten Andreas Bergström från Uppsala.
Foto: Rolf Hamilton
- Vi åkte ut med små gröna gummibåtar från Öland. Det var långt ut till havs, kraftig dimma och en meter höga vågor så det var svårt att hitta fartyget, säger Andreas Bergström.
Tillbaks på land förhördes han av polisen.
- Greenpeace metoder är fredliga och det vet polisen. De tog bara våra namnuppgifter och sedan fick vi gå. Om vi inte hade varit där hade ingen uppmärksammat transporten, säger Andreas Bergström.
Han har ärvt intresset för naturen från sina föräldrar som båda är biologer. Mellan mars och september arbetar han som naturguide på Svalbard. Det ger honom pengar för att kunna delta i olika aktioner resten av året.
Tycker du era aktioner är ett bra grepp att ta till?
- Ja, vi går från ord till handling och vi har fått igenom beslut på det här sättet. Ibland bryter vi mot lagen, men alltid under premissen att aldrig använda våld mot personer eller byggnader.
Inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn 7 december har Greenpeace trappat upp sina aktioner.
- Vi vill trycka på makthavarna att ta ett konstruktivt beslut i klimatfrågan. Nu försöker de tona ner betydelsen av mötet, säger han.
För en månad sedan var Andreas Bergström med en grupp aktivister i Polen och blockerade en station där kol fraktas vidare till polska kolkraftverk. Syftet med aktionen var att uppmärksamma att det är svenska Vattenfall som äger kolkraftverken dit kolen fraktas. Kampanjen fortsatte två veckor senare i Danmark och riktades nu mot Fredrik Reinfeldt som har det yttersta ansvaret för det statligt ägda energibolaget.
Planen var att sätta upp en banderoll med texten "Act Now!" och en bild på Fredrik Reinfeldts ansikte högst upp i en 172 meter hög skorsten på ett kolkraftverk.
Andreas Bergström var den förste som öppnade luckan till taket:
- Det var som att öppna porten till helvetet. Det blåste så mycket och det gick inte att andas på grund av all rök. Vi kunde aldrig sätta upp någon banderoll eftersom det blåste för mycket. Moder jord var emot oss konstigt nog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!