Vill prata mer om sex och cancer

Många cancerbehandlingar påverkar sexuallivet och det kan upplevas som genant att prata om. Nu satsar Akademiska sjukhuset på att ge ökat stöd åt cancerpatienter.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-12-07 16:04

Malin Swartling är läkare och ansvarig för den sexologiska verksamheten på rehabiliteringsmedicinska öppenvårdsmottagningen på Akademiska sjukhuset. Enligt henne har sexuell hälsa stor betydelse för cancerpatienters livskvalitet.

– Många önskar sig samtal om sexuella spörsmål. Men bara hälften av alla som överlevt en cancersjukdom uppger sig ha pratat om det med sitt behandlande team, säger hon, i ett pressmeddelande.

Många cancerbehandlingar påverkar sexualiteten och även stressen över själva diagnosen påverkar sexlivet. Enligt Malin Swartling kan det upplevas som genant att prata om samtidigt som vårdpersonalen kan tycka att frågorna är privata och integritetskränkande.

Nu satsar Akademiska sjukhuset på att förbättra stödet för cancerpatienter och bistå information om kopplingen mellan behandling, sjukdom och sexuell hälsa.

Planen är dessutom att frågor om sexuell hälsa ska finnas med från första vårdkontakten genom hela behandlingsperioden till tillfrisknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!