– Vi vill inte kompromissa med förarnas säkerhet, säger Charlotta Hörner, skyddsombud och bussförare på Nobina i Uppsala.
På Nobina i Uppsala har säkerhetsrutinerna för att minska smittspridningen gjort att man stängt bussdörrarna framtill på bussen det senaste halvåret. Men många har tagit tillfället i akt under coronakrisen och betalar helt enkelt inte biljetten, när de ändå går på baktill på bussen, och nu vill bussbolaget öppna framdörrarna igen.
– Svensk kollektivtrafik blöder pengar just nu. En miljard per månad. Så det statliga stödet kommer inte räcka till, säger David Erixon.
Men öppna framdörrar är inte en lösning, tycker förarnas skyddsombud Charlotta Hörner, på fackförbundet Kommunal.
– Det är en klassisk konflikt mellan vad som är viktigast, pengarna eller människorna. Och vi tycker såklart att människorna måste komma först, säger Charlotta Hörner.
Nobina sätter dock säkerheten först, menar David Erixon.
– Vi skulle aldrig kompromissa med säkerheten, säger han.
Men det ekonomiska läget är allvarligt.
– Det kommer både från att folk väljer andra färdmedel än buss, men också en stor portion coronaplankning, säger David Erixon.
Charlotta Hörner har förståelse för pengafrågan, säger hon.
– Vi föreslår att de sätter biljettläsare baktill i bussen istället, så man kan betala sin biljett utan att gå in genom framdörrarna, säger hon.
Hon har skickat ärendet till Arbetsmiljöverket.
– Nobina vill införa en plexiglasskiva i bussarna som skyddar föraren från smitta när passagerarna går på genom framdörrarna. Men vi vill veta om det är tillräckligt smittsäkert, och dessutom ska det vara trafiksäkert, och då behöver vi Arbetsmiljöverkets utlåtande, säger hon.
Det är skillnad på att sätta upp plexiglas i en butik, jämfört med exempelvis i ett fordon.
– Det är viktigt att veta vad som händer vid en kollision. Det handlar om saker som, kommer plexiglasskivan explodera om bussen krockar, och om man kan komma ut om bussen välter, säger Charlotta Hörner.
När ärendet förväntas avhandlas på Arbetsmiljöverket är oklart. Men Nobina välkomnar en prövning.
– Vi har gjort en rad olika tester, sprejat vätskor för att se om droppsmitta kan ta sig igenom exempelvis, och vår bedömning är att vi kan erbjuda ett fullgott skydd. Men vi välkomnar en myndighetsbedömning, säger David Erixon.