Vill ha en skola för alla

Grillska gymnasiet i Uppsala siktar på att bli den första gymnasieskolan i Sverige som hbt-certifieras. Nu hoppas både rektor och elever att fler skolor följer efter.

Hbt-certifiering handlar i slutändan om att vi vill ha en mänskligare skola, säger Omar Hijazi, rektor på Grillska gymnasiet.

Hbt-certifiering handlar i slutändan om att vi vill ha en mänskligare skola, säger Omar Hijazi, rektor på Grillska gymnasiet.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-02-02 12:00

– Jag är stolt över att vi är först, det visar att vi vågar ta ställning kring vilka frågor som är viktiga, säger Alicia Östlund som går i årskurs tre på estetiska programmet med mediainriktning.

Den senaste veckan har hbt-certifieringen varit ett hett samtalsämne på skolan och reaktionerna är enligt eleverna övervägande positiva.

Ludvig Gropp, som går i årskurs tre på samhällsprogrammet med mediainriktning, hoppas att det kan leda till en mer accepterande miljö på skolan. – Vi har en familjeanda på skolan och jag upplever att det finns en acceptans för olikheter, men jag vill att diskussioner kring värderingar och normer ska få mer utrymme i undervisningen och kan sakna det idag. Men det borde börja redan i förskolan. Jag tänkte till exempel inte så mycket på att det är en heteronorm som råder i samhället innan jag kom till gymnasiet.

Omar Hijazi är rektor för Grillska gymnasiet. Han hoppas att arbetet med hbt-certifieringen, leder till att de blir en än mer inkluderande skola. Hela personalgruppen kommer att utbildas av RFSL och målet är att skolan ska bli certifierad i november.

– Att göra det här går helt i samklang med våra värderingar. Vi pratar mycket med eleverna om normer och vikten av att vara normkritisk oavsett om det är ur ett genus-, klass- eller hbt-perspektiv, säger Omar Hijazi och fortsätter:

– Det är lätt att omedvetet exkludera någon. Det kan till exempel handla om hur vi i skolan utformar brev och inbjudningar till föräldrar och att tänka på att skriva vårdnadshavare eller förälder istället för mamma och pappa. En anna sak vi tagit bort när eleverna fyller i enkäter är rutorna där du ska kryssa i om du är kille eller tjej. Kön består av så mycket mer än biologi, du kan ju till exempel ha ett annat könsuttryck än vad som är ditt biologiska kön.

Det låter som att ni redan jobbar en hel del med frågor som rör normer och värderingar, varför behövs en certifiering?

– RFSL har mycket kunskap och jobbar aktivt just med hbt-frågor. Vi är duktiga men våra diskussioner på skolan sker oftast utifrån andra perspektiv, till exempel genus, religion eller hudfärg. Gymnasieskolan har ett stort ansvar och då är det viktigt att också ha så mycket kunskap som möjligt. I slutändan handlar det om att få till ett mänskligare samhälle, säger Omar Hijazi.

Omar Hijazi hoppas att fler skolor får upp ögonen för möjligheten att hbt-certifieras och flera har redan hört av sig.

– Jag har blivit kontaktad av flera rektorer som blivit intresserade och som undrar hur det funkar, säger han.

Respektfullt bemötande oavsett bakgrund

Hbt står för homo-, bisexuella och transpersoner.

Sedan 2008 erbjuder RFSL hbt-certifiering. Att genomföra en hbt-certifiering är ett strukturerat och målmedvetet sätt att arbeta för den verksamhet som vill skapa förutsättningar för att ha ett respektfullt bemötande av alla anställda och patienter/klienter/brukare/elever, oavsett deras bakgrund.

Att bli hbt-certifierad av kostar runt 100 000 kronor. I Uppsala är Folktandevården sedan tidigare hbt-certifierad.

Källa: RFSL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!