Vill erbjuda en väg bort från gänget

Ett livsstilshus för kriminella gängmedlemmar mellan 18 och 26 år som vill börja ett nytt liv. Det vill Kris, Kriminellas revansch i samhället, starta i Uppsala i början av nästa år.

Kennie Gren och Ronnie Norin vid KRIS befarar att den kriminella livsstilen breder ut sig.

Kennie Gren och Ronnie Norin vid KRIS befarar att den kriminella livsstilen breder ut sig.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-10-23 08:01
- Det finns många behandlingshem för att bli fri från drogberoende, men det saknas något liknande för att bli fri från den kriminella livsstilen. Här försöker vi ta tag i personerna när de vill ta sig ur den kriminella livsstilen och bryta ner den bit för bit, säger Ronnie Norin på Kris i Uppsala.

Enligt Riks Kris är projektet en av de första insatserna som görs mot gängkriminalitet i Sverige. Det första "livsstilshuset" i landet håller just nu på att starta upp i Göteborg. Sedan står Uppsala på tur. Förhoppningen är att projektet ska vara i gång i februari. Var huset kommer att ligga vill Kris ännu inte avslöja, annat än att det ligger två mil utanför Uppsala. Tanken är att tio killar mellan 18 och 26 år ska bo i livsstilshuset under tre månader till ett år. Målgruppen är ungdomar med kriminell gängbakgrund som vill bryta med det kriminella livet. Ett krav är att de avtjänat eventuella domar och är inte missbrukar droger eller har skulder. Ett annat krav är att de själva vill bli hjälpta.
- Vi kommer att göra en kartläggning på alla som tas in och ta prover för att se till att de inte missbrukar eller har folk efter sig som vill driva in skulder, säger Ronnie Norin.

Kris vill inte kalla projektet för ett behandlingsprogram, utan ett påverkansprogram.
- Vi ser det här som ett sätt att hjälpa dem komma in i samhället. Utifrån bland annat tolvstegsprogrammet och våra egna erfarenheter. När jag träffar en elev i dag kan jag se mig själv i honom, säger Kennie Gren som själv hoppat av ett kriminellt gäng.
- Det svåraste var att förlora hela sin identitet. Många bygger upp hela sitt liv kring gänget. De vet inget annat. Kan knappt prata med en vanlig människa, anser han.

Ronnie Norin och Kennie Gren tycker att den kriminella livsstilen blivit mer utbredd. Ofta förs den vidare från en generation till nästa.
- Har man kriminella syskon eller föräldrar växer man in i det. Man hamnar direkt i ett utanförskap, säger Kennie Gren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om