- Vi befinner oss på en rörlig arbetsmarknad där du oftast inte kan stanna kvar på ett företag i 20 år. Därför brukar vi rekommendera personer att byta jobb ungefär var tredje år om de vill bli mer anställningsbara och utöka sina kunskapsbanker, säger Frida Lindblom som är karriärkonsult och vd för konsultföretaget MinKarriär.
Till Frida Lindblom ringer personer som oftast är mitt uppe i karriären och behöver råd om hur de ska gå vidare. De flesta som vill byta jobb befinner sig i ett stadium då de inte längre utvecklas och behöver därför nya utmaningar. Men det kan också vara personer som upplever att de har hamnat fel och vantrivs med arbetsuppgifterna. Speciellt bra är det för unga människor att byta jobb. De som kanske vill prova sig fram i jakten efter drömjobbet.
Det är viktigt att reflektera över varför man lämna en arbetsplats, menar Frida Lindblom. Arbetsgivaren på det nästkommande företaget kommer säkerligen att ställa frågor om detta.
- En del arbetsgivare kan ställa sig negativt till att den arbetssökande har bytt jobb flera gånger under en viss tidsperiod. De kan ifrågasätta din lojalitet till företaget. Därför är det viktigt att ha starka argument till varför man har gjort det.
Ett fenomen som, enligt Frida Lindblom, kan komma bli mer vanligt i framtiden är gigonomics. Det innebär att människor inte längre har en lika stark strävan efter att ha en fast arbetstjänst utan vill syssla med flera projekt samtidigt. Du kan jobba som ekonom några dagar i veckan och skriva en bok de resterande dagarna. Att ha möjlighet att arbeta med fler saker man brinner för blir mer och mer eftersträvnadsvärt, berättar Frida Lindblom. Det passar däremot inte alla. Vissa personer upplever det svårare att bygga upp relationer om de ständigt förflyttar sig från en arbetsplats till en annan. Gunilla Olofsdotter, sociolog vid Mittuniversitet i Umeå, avslutade nyligen sin avhandling om anställda i bemanningsföretag. I sin studie har hon bland annat tittat på anställdas attityder till att byta arbetsplats. Hon har främst upplevt positiva omdömen men det förekommer också att anställda är negativt inställda till att byta jobb.
- En del tycker att det är jobbigt att inte riktigt hinna med att knyta band till övrig personal och uppleva en social trygghet på arbetsplatsen. Det beror helt enkelt på vad man är för person, säger Gunilla Olofsdotter.
Frida Lindblom berättar att tryggheten inte ska finnas på arbetsplatsen utan inom dig själv.
- Du ska inte stanna kvar på en arbetsplats för att du är rädd för att förlora gemenskapen med kollegerna. Tänk i stället på hur många fler kontakter du får genom att ofta byta jobb. Mycket handlar om att bygga nätverk för att utvecklas karriärmässigt.