Byggandet av veterinär- och husdjurscentrum kommer att fortsätta granskas av rättsväsendet. Konkurrensverket anser att Akademiska hus och andra statliga bolag kontinuerligt bryter mot lagen om offentlig upphandling, LOU.
– Det här fallet är principiellt viktigt. Det handlar om ett statligt fastighetsföretag som anser att man inte alls omfattas av lagen om offentlig upphandling, säger Daniel Johansson som är processråd vid Konkurrensverket.
Kommuner, landsting och statliga myndigheter är skyldiga att följa LOU då man ska köpa in olika tjänster. Genom annonsering inom hela EU bjuder man in bolag till att lägga bästa anbud på kvalitet och pris. Poängen med lagen är att alla som vill ska få en chans att lägga anbud, men också att myndigheter ska få fram bästa pris och kvalitet. Konkurrensverket anser att även statligt ägda bolag som Akademiska hus är skyldiga att tillämpa LOU.
– Vi anser att Akademiska hus tillgodoser ett allmännyttigt behov. De är inte tillsatta av staten för att generera vinst till ägaren utan för att vara ett allmännyttigt bolag som tillgodoser universitet, högskolor och forskningsinstitut med lokaler.
Nyligen kom förvaltningsrätten fram till att Akademiska hus inte måste böta de tio miljoner kronor som Konkurrensverket krävt. Men Konkurrensverket tänker inte släppa ärendet. Hans Antonsson, regiondirektör för Akademiska hus i Uppsala, anser inte att ett statligt ägt fastighetsbolag måste tillämpa LOU. Bolaget befinner sig i en konkurrenssituation med privata fastighetsbolag, resonerar han.
– Om vi ska konkurrera med andra fastighetsägare så måste vi spela på samma villkor som dem.
Han säger att man aldrig stängt ute något bolag som vill delta. Akademiska hus valde dock själva ut fem olika företag som erbjöds att lämna anbud på Ultunaprojektet. Det resulterade i ett avtal med Skanska.
Akademiska hus tycker att regelverket kring LOU innehåller risker för både förseningar och kostnader. Det är en uppfattning som delas med andra statliga bolag, säger han.
– Tid är pengar. Vi gör bättre affärer utanför LOU. Det vi riskerar med LOU är överklaganden från företag som förlorat upphandlingen vilket gör att tidsplanen för projektet flyttas fram, och det kostar pengar.
Förvaltningsrätten har i sin dom enbart tagit ställning till frågan om huruvida avtalet ingicks före eller efter reglerna om upphandlingsskadeavgift trädde i kraft. Konkurrensverket vill nu att kammarrätten beslutar om en ny prövning av kärnfrågan: om Akademiska hus har en skyldighet att följa LOU. Om den rättsliga prövningen kommer fram till att Akademiska hus brutit mot lagen kan det få betydelse även för andra bolag som ägs av kommun, landsting eller stat.
– Jag vågar inte spekulera i vilka andra bolag som det här kan ha bäring på, men en dom skulle i alla fall bli prejudicerande för hela Akademiska hus-koncernen, säger Daniel Johansson.