Vill avromantisera alkoholen

Skådespelaren Benny Haag har en mission. Att leda oss bort från den romantiska synen på alkohol som genomsyrar samhället och ta ner oss på jorden.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2009-04-15 08:00
Det var inget principbeslut, säger han. Men den 25 juni 2002, efter en tid av ångestkänslor och skam över sitt drickande, bestämde sig skådespelaren Benny Haag för att sluta med alkoholen.
- Man ser allt på ett nytt sätt efter att man har slutat dricka, berättar han.

Sedan september 2004 har Benny Haag spelat sin monolog "Inte mer än fullt, tack" 460 gånger runt om i landet. Den handlar om ett barn som växer upp i en familj där pappan har ett alkoholproblem och vilka konsekvenser det får. Han är van vid att tala om ämnet och berättar med en stadig och övertygad röst om det som han numera vet.
- Jag har aldrig sett två nyktra män som slåss och jag har inte hittat ett enda brottsfall under 25 år där alkohol inte var inblandat. Men det är inget man pratar eller skriver om. Det är mycket lättare att prata om psykopater, om någon som finns därute som inte är du eller jag.

Som exempel nämner han Riccardo, som misshandlades till döds på Kungsholmen i Stockholm, och mordet på Anna Lindh. I båda fall var alkohol inblandat, om än indirekt i ett av dem. Mijailo Mijailovic var uppvuxen i en familj med alkoholmissbruk.
Benny Haag byter roll för en stund och skinnfåtöljen som han sitter i blir tillfälligt en scen. Han spelar upp en kort metaforisk dialog, om det absurda i att vi inte ser sambandet mellan alkohol och våld.
- Du, jag har gått upp 30 kilo på en månad, säger han till en fiktiv person.
- Har du gjort något särskilt under den tiden som har gjort att du har gått upp? frågar den andre personen honom.
- Nej, ingenting. Jag har bara köpt tre påsar chips varje dag. De brukar gå åt samma dag.
- Men, har du kollat ventilationen? får han då frågan, medan vi som betraktar scenen förstår att ingen av dem ser det uppenbara.

Varför har sambandet då inte uppmärksammats mer, i medier och inom politiken? Benny Haag menar att journalister verkar vara ointresserade av frågan. Alkohol betraktas som ett livsmedel. Det är legalt och då ska man kan inte klaga på dess konsekvenser.
Sedan hans bok "Makt, mot och motstånd" kom ut för ett år sedan har diskussionerna om alkohol ändå blivit mer öppna och accepterade. Allt fler författare har skrivit om sitt eget eller sina näras missbruk, som författaren P O Enquist och kulturskribenten Åsa Linderborg.
- Har du något att säga, skriv en bok. Då blir det plötsligt intressant, säger han och skrattar.

Benny Haag anser att ett alkoholmissbruk inte bara drabbar den som dricker. Man måste också räkna in dem som lever med och runt om den som missbrukar. Då inser man plötsligt att halva befolkningen lever med ett alkoholmissbruk, antingen aktivt eller passivt. Vi måste prata om det som det verkligen är, säger Benny Haag, men han förklarar pedagogiskt att det känns som försöka övertyga andra om att jorden är rund, när alla andra tror att den är platt.
- Gång på gång får jag säga: nej, jorden är rund. Den är verkligen rund.

Många gånger har han mötts av ett "Stå på dig", "Det här gör du bra", men utan att någon tar tag i frågan. Mycket av detta tycker Benny Haag är mediernas ansvar, som har makt att förändra attityden, men inte vill. Programledare sitter i tv-sofforna och provar alkohol mitt på dagen och förmedlar att det är "mysigt", säger han och imiterar en glad person i tv-rutan som smuttar på "shampaanj".
- Varför provar de inte cigaretter också? Det är lurendrejeri att vi måste dricka alkohol för att må bra. Det finns mycket pengar i att tjäna inom alkoholindustrin, vilket säkert spelar in.

Men han fortsätter envist att sprida sitt budskap. När han säger att det har blivit något av en fix idé hos honom, säger han det med så stort allvar i rösten och blicken att det är svårt att inte tro honom. En förändring kommer att ske. Han tror på människan och då måste han också tro att attityden mot alkohol kan förändras.
Det är bara att se tillbaka på vad som har hänt med vår attityd till rökning de senaste åren. När Benny Haag gick på Teaterhögskolan i Stockholm på 1980-talet var det en tjej i klassen som bad om att det skulle finnas åtminstone ett rökfritt bord i matrummet eftersom hon hade astma. Det möttes med ett skratt.
- Skulle jag tända en cigarett härinne i foajén just nu skulle det inte dröja länge förrän jag blev tillsagd, säger han.

Det som har skett med rökningen, men inte med alkoholen, är bland annat att passiva rökare i USA stämde cigarettindustrin och fick rätt eftersom de bedömdes vara oskyldiga offer. Det har väckt en idé hos Benny Haag. Han skulle vilja driva ett liknande mål, men mot alkoholindustrin, där barn skulle stämma dem för det lidande spriten har skapat i deras familjer. Målet är han säker på att han skulle förlora, men det skulle åtminstone skapa debatt.

Ett hinder är dock att alkoholism fortfarande är förknippat med skamkänslor, något som Benny Haag känner igen. I dag beskriver Benny Haag sig själv som en "oerhört stolt nykter alkoholist", som har lärt sig av sina misstag och tar ansvar för sitt eget liv. Han är dock en missbrukarperson och får ha "vita månader" för att inte köpa för många böcker och cd-skivor. I valet mellan heroin och mazarin, är mazarin alltid bättre, som han säger.

Men för många är det svårt att öppet prata om sitt alkoholmissbruk. Det vill han råda bot på genom att själv vara en opinionsbildare.
- Jag skulle vilja vara med i OA, Offentliga Alkoholister, i stället för AA, Anonyma Alkoholister. Den nyktra alkoholisten bör upprättas. Alkohol ska inte förknippas med sex och kul, medan nykterheten kopplas ihop med barnalstring och tråkigt.

Något har redan hänt, säger Benny Haag. Många börjar förstå kopplingen till den misär som ett alkoholmissbruk kan innebära. Det finns ett intresse, det är han övertygad om eftersom så många frivilligt kommer för att se hans monolog. Någon snabb lösning finns det däremot inte. Steg för steg och millimeter för millimeter tänker Benny Haag se till att alkoholen blir en viktig fråga på agendan. Hans metod är att prata mindre från hjärna till hjärna och mer från hjärta till hjärta.
Torsdagen den 23 april klockan 18.30-21.00 besöker Benny Haag Lötenkyrkan i Uppsala och spelar då upp sin monolog "Inte mer än full, tack!". Därefter intervjuas han av Hans Lindholm om sin bok "Makt, mod och motstånd".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!