Vildsvinen närmar sig Uppsala

Antalet vildsvin ökar lavinartat och finns nu i hela länet. Och de kommer allt närmare Uppsala stad – du kan få se ett i Stadsskogen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-05-19 07:00

Videon är inte längre tillgänglig

För tio år sedan fanns 300-500 vildsvin i länet. I dag är de 12 000-15 000. Ungefär 30 gånger så många, alltså.
– Vi har haft milda vintrar, och då trivs de. Sedan gillar de också det brutna jordbrukslandskapet som vi har här i Uppland, säger Stefan Holm som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Tidigare har vildsvinen främst hållit sig i de östra delarna av länet, där man under flera år haft stora problem med bökande vildsvin som river upp såväl åkrar som trädgårdar. Men i takt med att vildsvinen blivit fler har de också brett ut sig. Nu är de etablerade i Uppsalas kransområden, så som Funbo, Lunsen, Danmark och Hågadalen.

– De kommer säkert också att göra sig mer hemmastadda i områden som Storvreta och i utkanterna av Gottsunda, Bergsbrunna och Stenhagen, säger Stefan Holm.

Närmare stan än så lär inga vildsvinsflockar etablera sig. Men faktum är att det blivit vanligare de senaste två-tre åren att vildsvin kommer in i mer centrala delar av Uppsala, ofta för att äta ekollon. Det berättar Lasse Johansson som är viltvårdare i Uppsala kommun.

– Vi ser nu vildsvin varje år i stan, ofta när ekollonen börjar släppa. I höstas var det ett gäng i Stadsskogen och vi har också sett dem i bland annat Flogsta och på Rackarberget, säger han.

Därmed inte sagt att vildsvin inte kan bosätta sig i städer – i exempelvis Berlin finns omkring 3 000 vildsvin. Men Lasse Johansson tror inte att Uppsala kommer att ha mer än några enstaka vildsvin på besök.
– De vill ju egentligen inte vara i stan, utan trivs bäst i naturen. Och vem gör inte det?

Även om vildsvinen kan göra en hel del skada med sina betar behöver människor inte vara rädda – även om man inte ska lita på dem. Vildsvinen är mer rädda för oss än vi behöver vara för dem, och det bästa man kan göra om man ser ett vildsvin är att ignorera det. Prata eller sjunga högt är ett annat knep.

– Men normalt så ser man dem inte. De sover på dagarna, och du kan gå förbi någon meter från den utan att se den, säger Lasse Johansson.

Att vildsvinen ökar ser man också på antalet trafikolyckor där vildsvin är inblandade. 2010 inträffade 68 vildsvinsolyckor – 2014 var antalet 210. Fast det är inget jämfört med hur många vildsvin som skjuts under jakten. Jaktsäsongen 2013-2014 sköts ungefär 4 000 vildsvin – en fördubbling på bara två år. Enligt Stefan Holm på Jägareförbundet krävs att det skjuts 4 000– 6 000 vildsvin om året i Uppsala län för att stammen inte ska fortsätta växa så fort.

– Vi skjuter redan mer vildsvin än älgar här i länet, säger Stefan Holm.

– Jakten är ett sätt att reglera antalet djur, och just nu känns det som att vildsvinsstammen är på en acceptabel nivå.

Visste du att ...

... en vuxen galt (hane) kan bli 180 cm lång och väga uppemot 200 kg. Honan är mindre.

... vildsvin förökar sig mycket snabbt, en kull kan bestå av uppemot 9 kultingar.

... vildsvin fanns i Sverige redan för 8000 år sedan, men utrotades. På 1980-talet rymde vildsvin från hägn, och i dag finns 200 000-300 000 vildsvin i Sverige.

... vildsvin är skygga flockdjur som är aktiva på natten.

... den som har vildsvin i närheten av huset minskar risken för besök genom att ta bort fallfrukt och inte ha fågelbord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om