Vilda blommor lockade i Berthåga

En vandring i Berthåga kyrkogårds blomrika ängslandskap lockade ett 30-tal personer på söndagen då De vilda blommornas dag arrangerades samtidigt på olika platser över hela Norden.

Trollsmultron, som smultronblommor på höga stjälkar finns på Berthåga kyrkogårds ängar.

Trollsmultron, som smultronblommor på höga stjälkar finns på Berthåga kyrkogårds ängar.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2017-06-22 10:24

Upplands botaniska förening och Uppsala kyrkogårdar arrangerade vandringen med Sebastian Sundberg som guide bland små och stora kärlväxter, gräs och starrar. Han arbetar till vardags på Artdatabanken, SLU, och ideellt som Floraväktare.

Berthåga kyrkogård blev i samband med att kyrkogården utvidgades åren 1995-2001 också ett av Sveriges största moderna ängsanläggningsprojekt. Stora delar av området har tidigare varit åkermark, men hävdas nu som äng med slåtter en gång om året, efter blomningen.

– Målet var att efterlikna Upplands historiska ängslandskap, och sådd- och planteringslistorna med 180 kärlväxter finns kvar så vi kan se hur det har gått med dem, berättade Sebastian Sundberg.

De 20 hektar stora ängsmarkerna innehåller dock betydligt flera växter. Vid en inventering hittades drygt 440 olika arter och av dem vet man att åtminstone 40 hör till dem som fördes in då området anlades.

Så många hann söndagens vandrare inte med att se, men efter två och en halv timmes vandring mestadels i sol var de flesta ändå nöjda med att ha fått se allt möjligt från tjärblomster och backsmörblomma till en orkidé så ny att den inte hunnit artbestämmas:

– Den är troligen en hybrid av ängsnycklar, sade Sebastian Sundberg och visade på den flera decimeter höga orkidén i slänten vid bäckravinen från Fågeldammen genom ängsområdet.

Mellan stenarna i den anlagda stigen i ravinens botten stod flera och betydligt mindre exemplar av orkidén, och gruppchefen vid Berthåga kyrkogård, Lisa Gustavsson-Flygt som deltog i vandringen bestämde raskt att underhåll på det stigavsnittet ska ta extra hänsyn till de rara blommorna.

Av de gullvivor som tidigare på året gör ängarna till böljande gula fält finns nu bara torra fröställningar kvar, men Sebastian Sundberg visste berätta att det i slutet av juli i stället kommer att lysa rött över ängarna då rödklint och åkervädd dominerar stora delar av dem.

I slutet av juli eller i augusti är det också dags för slåtter. För att främja ängsfloran och inte ge näring åt marken tas höet bort. Men för att bevara ängslandskapet behövs också andra åtgärder:

– Ryssgubbar, tistlar och skräppor tar vi bort, sade Lisa Gustavsson-Flygt.

Karaktärsväxten för Berthåga kyrkogårds ängar tycker Sebastian Sundberg att den gulblommande höskallran är:

– Höskallran användes förr som signalart. När fröställningarna i blomman skallrar, då är det dags för slåttern, sade Sebastian Sundberg.

Berthåga kyrkogårds ängslandskap

Berthåga kyrkogård invigdes 1965. Den nya delen av kyrkogården färdigställdes 2001.

Kyrkogården omfattar totalt 54 hektar, av dem är 20 hektar ängslandskap. Inom den nyare delen finns Minnesplatsen med Fågeldammen, och därifrån leder en bäck som försetts med sandvallar för bryta av det platta tidigare åkerlandskapet och ge plats för flera olika arter av örter, gräs och kärlväxter.

I kyrkogårdens ängslandskap finns ett 15-tal rödlistade arter, bland dem backsippa och olika orkidéer.

24 augusti kommer Lisa Gustavsson-Flygt att leda en naturvandring på Berthåga kyrkogård, 9 september ges Nattlys, ett tillfälle att se insekter i ängslandskapet, och 14 september en arkeologisk vandring genom kyrkogården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!