Vilande bussar skulle kunna minska trängseln

Det finns bussar som nu står avställda och inte körs i trafik. De skulle kunna användas av UL för att minska trängseln på busslinjerna – men kostnaden sätter stopp.

"Vi har avställda bussar som vi gärna lejer ut till UL för att de ska kunna minska trängseln", säger Jennie Högberg.

"Vi har avställda bussar som vi gärna lejer ut till UL för att de ska kunna minska trängseln", säger Jennie Högberg.

Foto: Privat

Uppsala2020-09-19 21:02

– Vi har ett tiotal bussar som står avställda från mars då efterfrågan tvärdog på grund av coronapandemin, säger Jennie Högberg, delägare Högbergs bussresor. 

Finns det chaufförer också? 

– Det ska inte vara något problem. Chaufförer finns i faggorna. Vi fick varsla många på grund av pandemin. 

Jennie Högberg berättar att UL kontaktade flera privatbussföretag i ett tidigt skede av coronasmittan och frågade om det fanns tillgängliga bussar. Då meddelade Högbergs att de hade bussar över men har sedan dess inte hört något från UL.  

– Vi har ju turistbussar och hjälper gärna till och lejer ut dem. De skulle kunna sättas in på UL:s expresslinjer, säger Jennie Högberg. 

Om turistbussar sattes in på regionlinjerna skulle bussarna som nu körs på de linjerna frigöras och förstärka UL:s linjer som i dag är fullsatta.  

– Det finns tydliga krav från regeringen att minska trängseln på bussarna. Vill man så kan man, säger Jennie Högberg.  

Många resenärer har vittnat i media om trängsel på UL:s bussar vissa tider på dagarna. På UL:s hemsida står också vilka linjer och tider som bussarna är mest fulla.

I stadstrafiken reser folk mest mellan klockan 7 och 8.30, och 15.30-17. Flest resande har linjerna 1, 3, 4 och 7. På regionbussarna är det störst tryck på linjerna 100, 102, 501, 804, 809 och 848 under rusningstider.   

– Vi har redan satt in åtta extra bussar för att minska trängseln. Det är inte helt lätt att sätta in fler; det behövs chaufförer och de ska utbildas i linjerna. Men den största orsaken är kostnaden. Vi måste hålla oss till budgeten för 2020 som regionfullmäktige har beslutat om, säger Helena Klange, presschef UL.  

I veckan blev det klart att regeringen kommer satsa två miljarder kronor på landets kollektivtrafik för 2021 på grund av biljettbortfall orsakat av corona.Tidigare har regeringen satsat tre miljarder för bortfallet 2020.  

– Vi vet inte hur mycket vi kommer att få av pengarna för i år. Vårt beräknade underskott är 360 miljoner kronor. Hade vi varit ett vanligt företag hade vi varit konkursmässigt nu, Helena Klange. 

Hon beräknar att det statliga stödet för UL kommer bli runt 150 miljoner kronor 2020.    

– Vi kommer aldrig att kunna bygga bort trängseln i all trafik. Resenärerna måste också att ta sitt personliga ansvar och inte gå på om det är mycket folk på bussarna.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!