Viktuppgång begränsar positiv effekt av rökstopp

Att sluta röka är bra för lungorna. Men en del av den positiva effekten på lungfunktionen förtas av att de flesta som slutar röka går upp i vikt efter rökstoppet.

Uppsala2005-05-06 01:08
Det framgår av en internationell studie, som på lördagen publiceras i den ledande medicintidskriften The Lancet.
— Det lönar sig alltid att sluta röka, men för att få maximal nytta av rökstoppet behöver vi utveckla bättre metoder för att hålla kontroll också på vikten, säger docent Christer Janson vid lung- och allergikliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Han är en av de ansvariga för studien som omfattar 6 654 slumpmässigt utvalda kvinnor och män i åldern 20 till 44 år vid 27 centrer i Europa och Nordamerika, däribland Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hälsoundersökning
Vid två tillfällen, med åtta års mellanrum, genomgick de en hälsoundersökning där bland annat lungfunktionen mättes med så kallad spirometri och vikten registrerades. De besvarade också en rad frågor kring sina nuvarande eller tidigare rökvanor.
Lungfunktionen — mätt i form av hur mycket luft man klarar att blåsa ut under en sekund — brukar vara allra bäst i 20-årsåldern.
Oavsett om man röker eller inte är det därför "normalt" att lungfunktionen gradvis avtar redan i medelåldern. Det gällde även för kvinnorna och männen i den nya studien. Den mängd luft de klarade att blåsa ut under en sekund sjönk med i genomsnitt cirka 30 milliliter per år mellan de båda hälsokontrollerna.
— Nedgången i lungfunktionen var dock betydligt större bland rökarna än bland såväl dem som slutat röka som bland dem som aldrig rökt. Ett bestående rökstopp kan alltså påtagligt bromsa den nedgång i lungfunktionen som brukar inträffa med stigande ålder, säger Christer Janson.

Försämras med ökad vikt
Ett av flera skäl till att lungfunktionen brukar försämras med stigande ålder är att kroppsvikten stiger. Ju högre vikt och ju högre så kallat kroppsmasseindex, desto sämre är i allmänhet lungfunktionen.
Hos deltagarna i den nya studien var medelvikten och kroppsmasseindexet klart högre vid den andra hälsokontrollen än vid den första.
Mest steg vikten hos dem som slutade röka. De gick upp med i genomsnitt 0,8 kilo per år, nästan dubbelt så mycket som dem som fortsatte att röka.
Rädsla för viktuppgång är en vanlig orsak till att i synnerhet kvinnliga rökare inte slutar att röka eller på nytt börjar röka efter en tids rökuppehåll.
— Av vår studie framgår dock att det framför allt är männen som på grund av viktuppgång inte fullt ut tillgodogör sig de positiva effekterna på lungfunktionen som rökstoppet medför, säger Christer Janson.

Skulle kunna bromsas ytterligare
Om alla som slutade röka lyckades att bibehålla vikten skulle enligt forskarnas kalkyler nedgången i lungfunktionen, jämfört med att fortsätta att röka, kunna bromsas med ytterligare nästan två femtedelar för män och ytterligare drygt en sjättedel för kvinnor.
— Det finns ett stort behov av forskning för att utveckla både effektiva och enkla metoder för att undvika viktuppgång i samband med rökstopp. Ju bättre detta lyckas, desto större är förmodligen chanserna att rökstoppet blir bestående och ger maximalt positiva hälsoeffekter, säger Christer Janson.

Fotnot: Av kvinnorna och männen i studien var cirka en fjärdedel rökare och var fjärde före detta rökare vid ett eller båda mättillfällena. Färre än var 100:e deltagare började att röka mellan de båda hälsokontrollerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om