Viktigt vad andra tycker
Varje dag möts ungdomar av bilder på modeller med långa smala ben och stora bröst. Det här är ett problem som elever i åttan på Eriksbergsskolan känner till väl.
Linnea Svantesson, Malin Bolmstedt, Shannon Sliwinski, Emma Claesson och Ida Mellin tycker att det är viktigare vad kompisarna tycker än vad skolan och föräldrarna tycker.
Foto: Nina Leijonhufvud
Hennes kompisar Emma Claesson, Linnea Svantesson, Malin Bolmstedt och Shannon Sliwinski håller med. Alla går i årskurs åtta på Eriksbergsskolan i Uppsala. De håller med om att utseendet spelar en stor roll, vare sig man vill eller inte. De flesta av dem började tänka på utseendet i tolvårsåldern.
— När jag var yngre tänkte jag inte så mycket på min vikt och mitt utseende som man gör nu, säger Emma Claesson.
Tjejerna är säkra på att ungdomar påverkas av bilder på smala människor i tv och i tidningar.
Dubbla budskap
— Det kanske är undermedvetet men visst påverkas man, även fast man vet att bilderna är retuscherade, säger Malin Bolmstedt.
— De tidningar som vänder sig till unga tjejer ger dubbla budskap. Först skriver de om hur man ska göra för att gå ner fem kilo på fem dagar. Sedan skriver de om att man ska vara nöjd som man är, säger Shannon Sliwinski.
Tjejerna tycker att komplimanger är ett bra sätt att få någon att må bättre. Att få höra av en kompis att man är fin eller har snygga kläder känns bra. De tycker att det är lättare att ta åt sig om någon säger något negativt.
Om någon i ens närhet drabbats av ätstörning tycker tjejerna att det är viktigt att stötta på ett positivt sätt i stället för att försöka tvinga någon att äta. De tror att det många gånger är bättre att prata med en kompis än med en vuxen.
Tjat hjälper inte
— Det hjälper inte att tjata, även om man vill det. Det gäller att finnas till hands och försöka förstå, säger Linnea Svantesson.
Tjejerna tycker att skolan har en viktig roll för att hjälpa men att det är lättare att prata med en kompis än med en skolsköterska. Varje år har Eriksbergsskolan en jämställdhetsdag där eleverna ska få lära sig mer.
— Tjejerna fick lära sig att slåss och killarna fick lära sig att inte vara sexistiska, säger Malin Bolmstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!