”Jag tar denna risk för att jag tror på journalistik” sa den svenske journalisten Martin Schibbye, när han stod i rättssalen i Addis Abeba. Nu har han dömts för terrorbrott och för att olagligen ha tagit sig in i Etiopien tillsammans med Johan Persson.
För ett år sedan satt jag i en annan sal och diskuterade med några av Sveriges mest kända publicister. Vi hade i uppdrag att dela ut priset Guldspaden till Sveriges bästa grävande journalistik och bestämde oss för att belöna journalisten Kerstin Lundell, som skrivit boken ”Affärer i blod och olja” om det svenska företaget Lundin Oils oljeaffärer i Etiopien .
På prispodiet tackade Kerstin Lundell lite ironiskt alla svenska journalister ”som inte har bevakat den här frågan” så att hon fick vara så gott som ensam om att berätta historien från Etiopien. Och många reportrar i festsalen hukade eftersom hon hade rätt. Några journalister inspirerades istället: Martin Schibbye och Johan Persson åkte till Etiopien för att försöka få reda på mer. Nu riskerar de ett långt fängelsestraff och vi är många som känner vånda och ilska över deras situation.
Pressfriheten och möjligheten att granska och lyfta fram viktiga historier är en grundpelare i samhället och i demokratin. Journalistiken ska vara ”ärlig och oförskräckt”, som det står i UNTs grundsatser som formulerades redan för mer än 120 år sedan. Det har varit viktigt för oss sedan starten att stå upp för det fria ordet, för möjligheten att rapportera fritt oavsett var och på vilket sätt pressfriheten utmanas.
Därför stödjer UNT också den fond som hjälper Martin Schibbye och Johan Persson med omkostnaderna kring rättegången och uppmanar andra medieföretag att göra samma sak. Som Martin Schibbye rättframt svarade i domstolen:
”Jag tar denna risk för att jag tror på journalistik, för att jag tror att den kan beskriva en konflikt från olika håll”.