"Viktigt med personkemin"

Rekordmånga Uppsalabor funderar på att hyra ut boende till en student. Men tanken på att släppa in en främling i sitt hem får många följdfrågor. I dag tittar UNT närmare på just dem.

Uppsala2011-08-18 17:01

Över 400 annonser har under sommaren lagts ut på bostadssajten Studentboet som är en gemensam portal för Uppsalas alla studentbostäder. Per Jonson är en av de som har annonserat och telefonen har ringt konstant sedan han i tisdags lade ut ett erbjudande om ett rum i sin trea.
– Det var ett väldigt spontant beslut och jag är fortfarande lite i valet och kvalet. Men jag tänkte att jag kanske kunde hjälpa någon, säger han.

Det som får Per Jonson att tveka är tanken på att någon han inte alls känner ska bo så tätt inpå. Han har haft inneboende tidigare och vet hur viktig personkemin är.
– Allra helst skulle jag vilja träffa och umgås lite med den som ska hyra innan jag bestämmer något. Men det kan ju ändå bli fel så jag har tagit det säkra för det osäkra genom att bara skriva tills vidare i min annons, säger han.

Enligt Markus Jonegård, bostadsansvarig vid Uppsala studentkår, är det en bra lösning.
– Jag brukar säga till de som tvekar att man kan börja med att sätta ut en annons för september och oktober. Om det sen inte fungerar av någon anledning så har man ändå hjälpt en student under den period som är mest kritisk, säger han.

Andra vanliga frågor som blivande hyresvärdar funderar kring enligt Markus Jonegård är hur mycket man egentligen får ta ut i hyra och hur man skriver kontrakt.
– Hyran får inte vara oskäligt hög i förhållande till det som anses som normal hyra för en liknande bostad i samma område. Och i ett kontrakt ska man bland annat se till att få med uppsägningstiden förutom själva hyrestiden. Det är viktigt för att undvika problem. Både för den som hyr ut och den som hyr, säger han.

Jurica Gagula som UNT tidigare i veckan berättade om har fått lite mera hopp. Under onsdagen fick han kontakt med ännu en person som söker inneboende. Men precis som tidigare gäller hård konkurrens.
– Det blir nästan som en jobbansökan. Söker man plats som inneboende framhåller man sig själv som en social person. Ska man hyra en hel lägenhet vill man garantera att man inte är någon festprisse, säger han.

För att lyckas stå ut från mängden har Jurica Gagula vissa knep han hoppas ska ge utdelning.
– Man får helt enkelt utgå från vad man själv skulle vilja veta och läsa, och sen satsa allt, säger han.

Christine Österlöf har varit på snabbvisit i Uppsala. En kille som söker inneboende hörde av sig under torsdagen när hon passande nog var i Stockholm på besök.
– Det var ju rätt nervöst när man kom till lägenheten för man vill ju göra ett gott intryck. Men vi pratade på och jag försökte se lite snygg ut, skrattar hon.

På fredag morgon
får Christine Österlöf veta om det räckte. Och om stressen därmed är över.
– Jag hoppas verkligen det. Han som hyrde ut verkade jättesnäll och trevlig och det kändes som att det gick bra. Men man vet aldrig, säger hon.

Camilla Mörby är överlycklig. I går fick hon äntligen ett boende för hela terminen efter att ett par i Norby ringt upp henne.
– Det känns verkligen jätteskönt! De har hyrt ut förut till veterinärstudenter och har bara goda erfarenheter. Och när vi pratade så kändes det som att vi kom bra överens, säger hon.

För att fira lättnaden drar Camilla Mörby nu i väg till London med tjejkompisarna.
– Vi är fyra stycken som fyller 25 i år så vi hade tänkt åka ändå. Men nu kan jag verkligen pusta ut och det blir ett perfekt avslut på sommaren, säger hon

REGLER FÖR DIG SOM HYR UT

För att få hyra ut din lägenhet i andra hand måste du be hyresvärden eller styrelsen i din bostadsrättsförening om lov först. Ska du dock bara hyra ut ett rum behövs inte det.

Du som hyr ut ansvarar för att hyran betalas och att den som hyr sköter sig. Annars kan du bli vräkt.

Hyran skall vara skälig i jämförelse med motsvarande lägenheter i allmännyttiga bostadsbolag. Ingår möbler får du lägga på 10-15 procent på beloppet.

Har du en bostadsrätt får du inte räkna in kostnader såsom räntor eller amorteringar i hyran.

Om du har tagit ut för mycket i hyra kan du bli återbetalningsskyldig upp till ett år tillbaka i tiden.

I hyreskontraktet bör det finnas uppgifter om hyran, hyrestiden, rätten till att eventuellt använda andra utrymmen så som förråd samt övriga detaljer som exempelvis sophämtning.

Hyresintäkterna beskattas som inkomst av kapital.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om