"Viktigt med livlig debatt om etik i forskningen"
Den knivskarpa konkurrensen om forskningsanslag och de externa uppdragsgivarnas krav på profilerad vetenskap. Dessa bägge faktorer rubbar förtroendet för forskningen och leder lättare till snedsteg bland forskare, menar rektorerna vid Uppsala universitet och KTH.
I ett seminarium som på måndagen hölls vid Statsvetenskapliga institutionen, skissade han tillsammans med Anders Flodström, rektor vid Stockholms KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) dagens situation och några utvägar ur problemet.
— Viktigast är att se till att hålla en livlig debatt om etik i forskningen och prata om den i olika undervisningssammanhang, menar Bo Sundqvist.
Forskarna själva bör också ständigt ifrågasätta och debattera nya forskarrön och helst återupprepa experiment, att "göra jobbet igen", för att kontrollera uppseendeväckande resultat.
Ständiga fuskutredningar
Att ha goda rutiner för hur man hanterar fusk, är också nödvändigt.
— Vi har ständigt en och annan pågående utredning om misstänkt fusk. Det puttrar hela tiden här i Uppsala, även om jag inte kan ge någon exakt statistik.
Anders Flodström uppgav att han personligen inte hyser några större farhågor för spridningen av falska examensbevis.
— Jag ser de mest som kedjebrev. Däremot är den fria och stora informationsmängden på internet ett problem. Uppemot 75 procent av fusket på KTH består av nedladdade jobb från nätet.
Måndagens seminarium var det sista i en serie om forskningsetik och förtroendet för forskningen och arrangerades av Forskningsetiskt forum vid Uppsala universitet och SLU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!