I slutet av sommaren meddelade Socialdemokraterna i Uppsala att de ville införa språktest för personal inom äldreomsorgen. Under torsdagen klubbades ett nytt språkprojekt igenom i äldrenämnden.
Regeringens Coronakommission fastslog vid årsskiftet att kommunikationen är bristande inom äldreomsorgen i Sverige, särskilt i de större kommunerna. Ett problem som även Uppsala kommun och facket själva identifierat. Den nya språksatsningen är ett försök att råda bot på problemen och är uppdelad i tre områden: rekryteringsprocessen, kompetenshöjning och verktyg för chefer för att bedöma kompetensnivå samt effekt av olika insatser.
– Projektets röda tråd är att se över alla delar så att det blir ett långsiktigt och strategiskt arbete av det. Vi behöver använda oss av olika alternativ på olika nivåer för att medarbetare ska få möjlighet att utvecklas i svenska språket, säger Carina Ahlstedt, chef för enheten för kompetensutveckling.
I rekryteringsprocessen handlar det bland annat om att säkerställa att arbetssökande har den språknivå som är nödvändig för arbetet. Till exempel genom att välja modeller för hur språkkompetens ska mätas i praktiken.
Samtidigt poängterar Carina Ahlstedt att man inte får stirra sig blind på språket vid anställning.
– Vi behöver se på helheten vid anställning. Du kan vara väldigt stark på omsorgsarbetet och då kan det behövas extra stöd med språket från vår sida. För vi ska inte ge avkall på säkerheten för brukare på grund av språkliga missförstånd.
En stor del av arbetet handlar därför om kompetensutveckling för anställda. Genom till exempel korta utbildningar kopplade till det du jobbar med, enskild lärarledd coachning eller kanske hjälp med översättning.
– Det gäller inte bara svenska. Vi har också brukare som behöver hjälp att översätta från svenska. Det finns styrkor i att vi har många olika språk om vi går vägen att inte utesluta dem vid anställning.
Det var en helt enig äldrenämnd som klubbade igenom förslaget i torsdags och ordförande Eva Christiernin (S) är nöjd.
– Du får hem en person i de mest intima delarna i ditt liv. Då är det viktigt att du både ska kunna förstå och göra dig förstådd för att vården ska vara säker, säger hon.
Språksatsningen beräknas kosta fem miljoner kronor under 2021. Två delar finansieras av statsbidrag.