Det är Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund som tagit initiativet till debatten som hölls i Ekonomikum under onsdagskvällen. Sju av riksdagspartiernas ungdomsförbund var närvarande eftersom Ung Vänster hade lämnat återbud.
– Jag tror att det finns ett politiskt intresse bland ungdomarna och det är viktigt att det finns en debatt om frågor som skola, arbetslöshet och jämställdhet, säger Gustaf Silenstam från SSU och initiativtagare till debatten.
Centerpartistiska ungdomsförbundet inledde med argumentet att arbetsförmedlingen bör skrotas och LAS likaså.
– Företagare vågar inte satsa på oss unga på grund av LAS, sade Pontus Eklund.
SSU å sin sida lyfte istället fram deras förslag om 90-dagarsgaranti som innebär att ingen ska vara utan jobb, praktik eller utbildning i mer än 90 dagar från de att de blivit arbetslösa. Ett förslag som inte gillades av Liberala Ungdomsförbundet som menade att den tidigare 100-dagarsgarantin inte fungerade som de var tänkt. Moderaternas Ungdomsförbund betonade vikten av att ha kvar ROT- och Rut-avdrag för att skapa fler jobb.
I övrigt följde debatten ett något väntat utfall med få avstickare. En sådan var dock brott och straff som lyftes fram i och med jämställdhetsdebatten.
– Feminister och annat löst folk fokuserar på fel saker, sade Joakim Isheden (SDU), och menade att straffen måste höjas för grov brottslighet.
Och påståendet om förhöjt straff var KDU beredda att hålla med om. De rödgröna menade istället att fokus inte bör ligga på själva straffet utan på rehabiliteringen om man ser till statistiken.
Statsvetaren och moderatorn Stig-Björn Ljunggren var nöjd med debatten.
– Det är intressant att leta efter små nyanser som man kan se gå igenom till moderpartiet, säger han.
Vilken fråga var mest intressant?
– Att se hur eniga de verkligen är gällande skolan samt hur lite det faktiskt verkar gå att påverka jobbsituationen, säger han.