Det framhåller Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet, i en e-postintervju.
– Att allmänhet, presumtiva medarbetare och studenter internationellt läser om viktig och spännande forskning är såklart bra för vårt universitet, säger hon.
Rapporteringen om forskning vid Uppsala universitet brukar vara positiv, men under det senaste året har många medier också uppmärksammat forskningfusk i en från början haussad studie kring mikroplasters negativa inverkan på abborryngel. Hur skadlig är den sortens publicitet för universitetets anseende?
– Oredlighet är skadligt för förtroendet för forskning, men hur skadlig den blir för ett specifikt lärosäte beror på hur man hanterar frågan. Universitetet har låtit göra en gedigen utredning som gav ett tydligt utslag i ansvarsfrågan. Den här typen av oredlighet är trots allt väldigt ovanlig, säger Eva Åkesson.
Av alla studier av forskare vid Uppsala universitet som uppmärksammats i media under 2017 vill hon särskilt lyfta fram den om en ny supersnabb metod för att bestämma antibiotikaresistens, som publicerades i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS i augusti.
– Antibiotikaresistens är en viktig fråga med allvarliga konsekvenser för hela mänskligheten, säger hon.
Enligt Eva Åkesson är den viktigaste forskningskommunikationen den som de enskilda forskarna gör.
– De bidrar med sin kunskap när helst det händer något i världen. Det kan vara en jordbävning, krig i Syrien, terror, politik i USA, flyktingsituationen eller något annat, säger hon.