Svaren är många och individuella på frågan varför vissa inte gillar skolan. Man kanske är ny i klassen eller inte trivs med vissa lärare.
- Men där är det skolan som ska göra undervisningen intressant och arbetsmiljön mer trivsam, säger Gunnar Elison.
Om skolan ger förutsättningar har eleverna också större chans att lyckas, menar han. Utvärderingssamtalen med föräldrar är viktiga och att elevens mentor pratar med eleven.
- Men allt kan inte ligga på skolan, föräldrar måste vara med på tåget också. Det är ett gemensamt ansvar.
Gunnar Elison menar också att mobbning är en stor faktor till att ungdomar inte vill komma till skolan. Det är varje skolas skyldighet att jobba emot kränkningar och mobbning. Däremot tycker Gunnar Elison att de flesta elever går till skolan för att alla andra är där. På Centralskolan, som är en mindre skola, förekommer inte så mycket skolk. Han säger att det kan vara en fördel med en mindre skola för att lärare ser eleverna bättre och elever känner större förtroende för sina lärare.
Magnus Nicklasson, studievägledare på Arlandagymnasiet, om man väljer program utifrån det man vill så trivs man bättre i skolan.
- Många väljer till exempel samma gymnasieprogram som sina kompisar. Sånt håller ju inte i längden. Man behöver inte veta vad man vill bli i framtiden för att göra det man tycker om. Det är också viktigt att ha vettiga människor omkring sig som kan ge stöd.