Vikingaläger i universitetsparken

Runstensguidning, visning av fynd från Valsgärde och en provtur med en vikingabåt - dock på torra land. Det var något av vad som bjöds på arkeologidagen i Uppsala på söndagen.

Hasse Eklund

Hasse Eklund

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-08-31 10:29
I Uppland finns cirka 1 400 runstenar. Nio av dem står i universitetsparken i centrala Uppsala. Under söndagens arkeologidag höll Henrik Williams, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet och expert på runor, guidade turer i parken för att berätta om runstenarna och förklara vad de står på dem.

Henrik Williams tycker att stenarnas potential inte alls utnyttjas, och att man till och med i vissa fall kan prata om misskötsel.
- När påven var här visades han domkyrkan och universitetshuset. På vägen passerade de runstenarna utan att de visades, trots att de är de första katolska symbolerna vi har i landet. Alla här är märkta med kors. Det här tycker jag är signifikant för vår syn på runstenarna, säger Henrik Williams.
Han har just avslutat sin visning med att berätta om den runsten som Vigmund Styrman gjort i slutet av 1000-talet. Ett av de stora träden i parken sänker en präktig gren ner över stenen som saknar skyltning och är smutsig. Runologi är ett ämne i skymundan menar Henrik Williams. Det finns bara en enda tjänst i hela Sverige, vid Riksantikvarieämbetet.
- Jag tror inte det handlar om fientlighet, utan bara om att man inte ser möjligheterna. Det behövs inte 100 miljoner i nya forskningspengar, men en eller två personer till som jobbade med detta borde man kunna begära, säger han som alltså själv inte är runolog utan professor i nordiska språk.
- Jag skulle kunna sluta med det här i morgon och inte ägna mig mer åt runor, men jag gör det för att jag vill, säger han.

Under arkeologidagen, där runstensvisningen var ett inslag, kunde den intresserade även hälsa på vikingen Olof Surkråka, eller Hans Eklund som han heter i verklighet livet. Från Skarholmens vatten hade han på morgonen kört den vikingabåt han och hans vikingaförening Skilfingarna byggt som en kopia av en vikingabåt, ett fynd från Valsgärde strax norr om Uppsala.
- Jag har alltid varit intresserad av historia, och när det gäller vikingatiden är det kul att den ändå lämnar ett stort utrymme åt fantasin, eftersom det finns mycket som vi inte vet, säger han.
Arkeologidagen i Uppland bjöd på arrangemang inne på Museum Gustavianum liksom vid Gamla Uppsala och i Upplands-Bro. Även runt om i landet hölls visningar och föreläsningar under arkeologidagen, som samordnas av Riksantikvarieämbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!