Vikarierestriktioner retar föräldrar
Flera förskolor i Uppsala kommun är av olika skäl återhållsamma när det gäller att ta in vikarier. Föräldrar på Bamse förskola i Gamla Uppsala har reagerat och påbörjat en protestlista mot de stora barngrupperna.
Maria Brolin med dottern Ingrid.
Foto: Pelle Johansson
- Det finns ingen möjlighet att få lugn i grupperna om de är så stora med så få i personalen, säger hon och poängterar samtidigt att personalen gör sitt bästa och att det inte är dem hon kritiserar.
Förskolechefen Jane Larsén säger att det inte finns något vikariestopp.
- Däremot är vi restriktiva med att ta in vikarier och löser det hellre inom organisationen. Det kan hända att det är två i personalen någon del av dagen, men då är det oftast tidigt på morgonen eller på eftermiddagen när inte alla barn är där, säger hon.
Det finns inga exakta siffror på hur många barn per vuxen det får vara i barngrupperna, varken från Skolverket eller kommunen.
- Man undviker sådana kvalitetsmått just av den anledningen att grupperna ser så olika ut, med ålder, särskilda behov och så vidare, säger Helena Norgren från uppdragskontoret i Uppsala kommun.
Personaltätheten mäts i stället genom att man bland annat fokuserar på personalens kompetens, lokalernas storlek och sammansättningen av barngrupperna.
Även om all personal är på plats har Bamse förskola en mindre personalstyrka räknat på antal barn jämfört med snittet i Uppsala kommun där det under 2008 var 5,6 barn per årsanställd. Maria Brolin oroar sig för barnens säkerhet.
- Det är inte en fråga om förvaring längre utan det handlar om risker för barnen. Förskolorna måste få mer resurser, eller ska vi vänta på att det händer en olycka, undrar hon.
Anders Olsson från Lärarförbundet anser att det inte borde vara något problem att sätta ett maxtak på antalet barn per vuxen.
- Tyvärr handlar det i dag väldigt mycket om den enskilda förskolans ekonomi. Är någon sjuk har man inte råd att ta in vikarier och när det är så tajt blir den pedagogiska verksamheten lidande även om personalen gör ett suveränt jobb, säger han.
Flera förskolor i Uppsala försöker undvika att ta in vikarier. Förskolechefen för Täljstenens, Voxenåsens och Kullens förskola, Inga de Mander förklarar att det inte bara är en kostnadsfråga utan att man hellre vill lösa sjukfrånvaro med ordinarie personal eftersom de känner barnen.
- Vi tar in vikarier även om vi försöker vara återhållsamma. Man måste ju också göra en bedömning av vad personal och barn klarar av, säger hon.
Under tisdagen startade Maria Brolin en protestlista som ska skickas till politikerna i kommunen. Redan under onsdagen fanns flera namnunderskrifter.
- Jag hoppas på fler reaktioner och att vi snart når en bättre miljö för barnen, säger hon.
Enligt Cecilia Forss, (M), som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uppsala, är det stora problemet att lokalernas hyror höjts de senaste åren. Hon menar att förskolorna får mer pengar nu, men om det balanserar hyreshöjningarna vet hon inte.
- Självklart vill vi förbättra villkoren för förskolan, men vi kan inte trolla fram skattemedel. De kommande två åren lider hela världen och Uppsala också av den ekonomiska krisen och det kommer att märkas i verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!