Vidga perspektiven när det gäller Uganda

Kritisk granskning behövs när slagkraftiga propagandafilmer sprids över världen. Det anser Sverker Finnström, docent i kulturantropologi vid Uppsala universitet.

Sverker Finnström

Sverker Finnström

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2012-04-11 10:59

Han medverkade på tisdagskvällen vid en offentlig föreläsning om Uganda och den amerikanska organisationen Invisible Children’s film Kony 2012.
– Joseph Kony är efterlyst av Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, och han har otvivelaktigt gjort sig skyldig många av de brott han anklagas för. Men den svartvita bild som förmedlas om den politiska och humanitära situationen i Uganda nu och under tidigare decennier riskerar att ge ett tunnelseende och en tro att om bara Kony grips så ordnar det sig, sade Sverker Finnström.

Han underströk gång på gång att han absolut inte försvarar Kony eller Herrens motståndsarmé som denne leder.
– Våldet som Herrens motståndsarmé utsatt och utsätter människor för är groteskt, men det våldet ska inte sättas som en tröskel för vad vi kan acceptera, och blunda för annat våld som utövas ”vid sidan om” där vi, och Invisible Children, inte riktar strålkastarljuset.

Sverker Finnström var i Uganda första gången 1997 och gjorde fältstudier med fokus på unga vuxna som växt upp i skuggan av kriget mellan Herrens motståndsarmé och de ugandiska regeringstrupperna. Han har därefter varit i landet flera gånger, senast 2010. Finnström har också följt Invisible Children’s verksamhet sedan organisationen startades 2003.
– Från början var organisationen inriktad på utveckling och på att bygga skolor för före detta barnsoldater i norra Uganda. Men i deras första film var de ugandiska barnsoldaterna i själva verket delar av president Musevenis rebellarmé, inte medlemmar av Herrens motståndsarmé som det gavs intryck av.

Kony 2012 som kom i mars i år och spreds över världen via sociala medier var inte den sista. Det har nu kommit en Kony 2012 del 2 och där har budskapet ändrats något i förhållande till den första delen, har Sverker Finnström noterat:
– Från att i den första filmen ha varit USA:s militär som setts som de enda som kunde gripa Kony har i den nya filmen också Afrikanska unionens trupper kommit med.

Med ett bredare perspektiv och genom den kritiska granskning av Invisible Children som skett efter Kony 2012 har också det amerikanska intresset för att etablera en militärbas i östra Afrika uppmärksammats, och att finansieringen av organisationen delvis kommer från kristna organisationer i USA.
– Det behöver inte vara fel, men kunskap om vilka avsändarna är, och ett bredare historiskt och politiskt perspektiv är alltid en fördel. I norra Uganda är det fred nu, men Herrens motståndsarmé finns kvar, efter en ugandisk bombattack mot deras basläger 2008 uppsplittrad men verksam i Sudan, Kongo och Centralafrika. Och avhoppare från Herrens motståndsarmé får amnesti om de går in i den ugandiska militären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om