Videoklippen tar över
Spela in, lägg ut. Mottot har skallat mellan husväggarna under publiceringshysterins år 2006. Allt i från kändisars sexliv till skrattande bebisar. Hemmafilmerna äcklar, skrämmer och roar. Och de finns där, tillgängliga bara ett par knapptryck bort. Spela in, lägg ut. Men varför?
Illustration: Martin Wollerstam
Foto:
Råmande farbröder, videodagböcker, grisar som dricker öl och dansar jitterbugg, olyckor, hajattacker, stirrande bebisar, släktmiddagar, glada rakuentusiaster som kramas, amatörgitarrister som ger sig i kast med en fuga av Bach eller Simpsons ledmotiv, både den förra och nuvarande statsministern i skepnad av en impopulär tysk rikskansler. Eller klipp från diverse upphovsrättsskyddade sammanhang, kanske Letterman som drar ett skämt eller Danny DeVito på fyllan. Saker som någon har sett, spelat in och känt ett behov att dela med sig av.
Rörligt användargenererat material på internet är det nya guldet. Hade man inte insett det förr så trillade polletten ner när Google glatt hostade upp 12 miljarder kronor för You Tube, som varje dag distribuerar ungefär 100 miljoner klipp, bara i USA.
Videosajten är årets nykomling, alla kategorier, och detta trots att tekniken som krävs har många år på nacken. Den rörliga bilden har plötsligt blivit viktigare än text på nätet.
Tv på dina villkor, skapad av dig själv. Du kan vara producent och konsument efter behag. Televisionen är död, länge leve televisionen!
Allt du kan tänkas vilja se finns i din burk, bara några länkar bort. Så långt är det bra, men glöm inte bort att allt du inte vill se också finns där, lika nära och oftast i vägen. Det användargenererade är inte sällan också användargenerande, och inte bara då det handlar om hembränd erotik. Men speglar utvecklingen tv-mediets framtid eller bara en skenande narcissism där alla vill synas men ingen blir sedd?
- När vanliga människor i dag uppträder som om de tillhörde offentligheten är det en barriär som har upplösts. Det är som om det här infantila behovet, att som barnet vara i centrum och ett objekt för föräldrarnas oreserverade beundran, som kulturen normalt ska få oss att avstå ifrån nu i stället erbjuds av kulturen, säger Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, författare och docent i idé- och lärdomshistoria.
Att fläka ut sin person på nätet är kanske inte alltid så bra. Men tillgängligheten på diverse material är i alla fall hisnande. Så snart en känd person har gjort sig till åtlöje i ett pratprogram eller bara snäst fult åt en beundrare med kamera kan härligheten betraktas. Var man och kvinna kan vara en paparazzi. Och tycker man om att se på små söta valpar som tar sina första steg kan man lugnt sätta sig framför datorn och aldrig mer resa sig. Förespråkarna talar också gärna om kontaktskapande, om utvecklad individualitet och om en global demokratiseringsprocess. Men då måste man bortse från att alla betydande sajter drivs av vinsthungriga storbolag. Och som alltid när det handlar om potentiell gemenskap finns det som vanligt några aber på internet. Främst vad gäller tillförlitligheten.
Du kanske intresserar dig för en videodagbok från en originell och fågelskådande 67-åring utanför Vänersborg som bekymrat utgjuter sig om sitt mögelangripna suterränghus. ²Vilket moget patos², tänker du, och känner att du äntligen har funnit en livserfaren själsfrände som kan förstå dina egna ärr. Det kan vänta en mäktig besvikelse när det uppdagas att din virtuella kompis i själva verket är en 21-årig juridikstudent i Linköping, som lever glada dagar på sin rika onkels bekostnad, och vars enda problem är generande kroppsbehåring. Det är inte lätt att veta. Betrakta och bli betraktad, men tro inte att sanningen finns därute.
Främst är givetvis fenomenet en besannad önskedröm för de företag som tillhandahåller mediet och som gratis får obegränsat med material och villiga annonsörer. Än så länge utgör det användargenererade materialet mindre än tio procent av all internettrafik. Men i siffror är det ändå kopiösa mängder, och nya sajter dyker upp i en rasande fart.
Utvidgningen av bredbandstäckningen är förklaringen till det som jag vill kalla den rörliga explosionen i nya medier, säger Mattias Fyrenius, chef för TV 4:s avdelning Nya medier Vision, som för ett par veckor sedan lanserade sajten Fejm-tv, som ska ta upp kampen om användargenererat material på den svenska marknaden där pionjären Bubblare.se länge har varit ledande.
För tv-kanalernas del handlar det om en ny attityd till tittaren som kommer att få långtgående konsekvenser, menar Mattias Fyrenius. En tidigare passiv relation kommer att bli allt aktivare. Tittaren kommer själv att få mer makt över vad som konsumeras.
- Det gäller att identifiera användarbeteende och följa efter. Det kommer att bli mer på tittarnas villkor. Aktörer som ryggar tillbaka inför förändringen kommer att ha problem framöver.
Till skillnad från många andra sajter, betonar Mattias Fyrenius, kommer Fejm-tv uteslutande att syssla med användarproducerat material, och inte med klipp där upphovsmannarätten är diskutabel.
- Man måste skilja på användargenererat och användardistribuerat material. Vi kommer att vara strikta och plocka bort sådant som är skyddat.
Men ansvaret för vad som läggs ut vilar ändå på den enskilda konsumenten då sajten betraktas som en elektronisk anslagstavla. Det finns alltså ingen ansvarig utgivare på TV 4 som står bakom allt material på sidan. Däremot ska TV 4 hörsamma klagomål och se över det som kommer in.
Enligt Mattias Fyrenius handlar det i grunden om underhållning, om att människor vill roa och roas.
- Det kanske viktigaste är en vilja att kommunicera med andra, det är en vilja att bli sedd och nå en ny typ av kändisskap.
Psykoanalytikern Per Magnus Johansson är inte lika övertygad om mediets positiva effekter. Och det kändisskap som tros uppnås genom att många klickar in och kollar är i vilket fall som helst lite utav en önskedröm. Det som skapas kan beskrivas som en slags pseudooffentlighet som bara till ytan liknar den traditionella offentligheten.
Det kan tyckas harmlöst att vilja digitalisera sitt gulliga husdjur, men ofta kan det dölja sig en dröm om något större, och orealistiskt, bakom förfarandet.
- Det offentliga rummet krävde tidigare prestation där den som lyftes fram skulle fungera som förebild och ideal. Det är klart att dessa personer upplever tillfredsställelse och är jublande glada i tillfället då de äntligen får stå i centrum. Men eftersom denna väg alltid är tillfällig kan vägen tillbaka bli svår.
Något har i alla fall hänt. Det är inte utan att man tänker i science fiction-termer och konstaterar att framtiden är här. I mer än en dystopisk framtidsskildring har tv-mediet använts för att hjärntvätta människor och göra dem till lydiga emotionella krymplingar. Storebror ser dig, som det heter i Georg Orwells klassiska 1984. Och nu är vi kanske där, med skillnaden att storebror är vem som helst som springer runt med en mobiltelefonkamera i fickan.
Eller också har vi kanske nått den tid då konsumenten lösgjort sig från en anonym massa och tagit makten som producent. Alla kan äntligen få sina 15 minuter av kändisskap.
Var man än landar med sina slutsatser kan man vara säker på att fenomenet videosajt är här för att stanna, vare sig man gillar det eller inte.
När till och med Stefan Sundströms fans har sett till att deras upplevelse av idolen är globalt tillgänglig och välrepresenterad med klipp på You Tube måste man inse att vi faktiskt har genomgått ett paradigmskifte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!