Vid klibbig korv går gränsen

– En korv som blivit lite klibbig äter jag inte, säger Palle Lindblom. Men annars så slänger han och hustrun Gunilla inte mycket mat.

Gunilla och Palle Linblom slänger inte mycket mat.  – Men en korv som blivit lite klibbig äter jag inte, säger Palle Lindblom och får medhåll av hustrun Gunilla som tycker att de har bra koll på maten både i kyl och frys hemma.

Gunilla och Palle Linblom slänger inte mycket mat. – Men en korv som blivit lite klibbig äter jag inte, säger Palle Lindblom och får medhåll av hustrun Gunilla som tycker att de har bra koll på maten både i kyl och frys hemma.

Foto: Foto: Felix Blom

Uppsala2018-10-16 18:26

16 oktober är det Världslivsmedelsdagen. Den instiftades 1979 av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisationi syfte att lyfta fram problemen som orsakas av fattigdom och hunger. Man ville öka människors medvetenhet. Att få bukt med matsvinnet är en del i kampen mot hunger. I Sverige slänger en familj på fyra personer cirka 97 kilo matavfall per person och år enligt siffror från Naturvårdsverket 2016. Att ha koll på vad som finns i kylskåpet hemma och att äta upp maten i tid är en väg att minska matsvinnet.

Ut från en matbutik i Uppsala kommer Gunilla och Palle Lindblom från Almunge. De veckohandlar i normala fall och slänger inte mycket mat. Om bäst före-datumet passerat använder de lukt- och smaksinnet för att avgöra om maten är ok eller inte.

– En korv som blivit lite klibbig äter jag inte, säger Palle Lindblom.

Gunilla Lindblom tycker att de har bra koll på vad som finns i både kyl och frys hemma. Ibland kan det bli lite extra mat till hunden ur kylskåpet men det händer inte så ofta, säger hon.

Med en halvfull kasse mat i kundvagnen kommer Janne Lundqvist gående. Han har bra koll på sin mat och kan inte förstå att folk slänger så mycket mat. Han menar att det är ett strukturellt problem.

– En sådan här temadag gör nog ingen skillnad. Den har väl funnits länge och folk ändrar inte sitt beteende trots det. Det är något i vår livsstil som gör att vi slänger så mycket. Vi har väl råd med det, säger han.

Han ser alltid till att äta upp maten i tid. Det menar han är det bästa tipset till andra. Det gäller både maten i kylen och frysen.

– Vi vet inte vad det är att vara riktigt hungrig. Om vi fick känna på vad hunger är och vara hungriga på riktigt några gånger då skulle vi bli varse vad det innebär och kanske ändra vårt beteende, säger Janne Lundqvist.

Linda Karlsson från Knutby, ska gå och handla. Hon tycker att familjen är bra på att inte slänga mat.

– Ibland kan det bli lite smörgåsmat. Skinka som inte lagts in i plast och som torkat i kanterna. Men annars är vi faktiskt bra på att äta upp allt. Och ägg till exempel håller ju hur länge som helst. När man har lite extra ägg hemma får det bli pannkaka eller så bakar jag något säger hon.

Regeringsuppdrag

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att i samarbete med Naturvårdsverket och Jordbruksverket arbeta för att minska matsvinnet. Uppdraget sträcker sig över tre år, 2017­–2019. På Livsmedelesverkets sida om matsvinn skriver man att vi i Sverige slänger i genomsnitt 19 kg mat per person och år och häller ut 26 kg flytande mat i slasken, helt i onödan. Samtidigt vet vi från undersökningar att de flesta tror att de inte slänger någon mat alls, skriver man. "Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om