Prins Daniel om utmaningarna med barnens skärmar

På onsdagen fick Uppsala finbesök av kronprinsessparet Victoria och Daniel. "Den här dagen kommer jag komma ihåg i resten av mitt liv" säger sjätteklassaren Lucas Bergman.

Kronprinsessan Victoria fick prova att kasta en livräddningsboj i Fyrisån under kronprinsessparets besök i Stadsparken.

Kronprinsessan Victoria fick prova att kasta en livräddningsboj i Fyrisån under kronprinsessparets besök i Stadsparken.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-09-20 20:00

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gjorde entré i fleecetröjor och rejäla gymnastikskor när Allemansrättens dag skulle firas i Stadsträdgården i Uppsala.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) hälsade kronprinsessparet välkomna vid Stadsträdgårdens entré och pratade om hur viktigt det är med grönområden i en tätort som Uppsala.

– Under pandemin såg vi hur knökfullt det var i våra friluftsområden. Det måste vi ta hänsyn till när vi bygger nytt.

undefined
Kronprinsessan Victoria fick prova att kasta en livräddningsboj i Fyrisån under kronprinsessparets besök i Stadsparken.

Kronprinsessan som 2009 tog en kandidatexamen i freds- och konfliktkunskap i vid Uppsala universitet har en god relation till staden.

– Jag lärde mig mycket om konflikthantering och diplomati som jag fortfarande har glädje av, säger Victoria till UNT.

Kronprinsessan och prins Daniel arbetar mycket för barn och ungas hälsa vilket också är en del av temat för dagen.

Lucas Bergman som klätt sig slips och kavaj för att hedra kronprinsessparet uppskattar besöket.

– De var pratglada och hade en lugn ton. Jag trodde nog att de skulle vara lite mer stressade. Jag fick en bild med Daniel också, så den här dagen kommer jag komma ihåg i resten av mitt liv.

undefined
Lucas Bergman som går i 6:an har klätt sig i pappas slips och kavaj för att hedra kronprinsessparet. Han uppskattar besöket från hovet.

Under vandringen i Stadsparken berättar bland andra Friluftsfrämjandet och 4H-gården i Sävja om hur viktig allemansrätten är för alla som rör sig i Uppsala.

– Jag tror att allemansrätten är att alla har lika värde och ska bli respekterade lika mycket även de från andra länder, säger Dimitrio Johannen som går i 6:an.

Kamerorna smattrar när kronprinsessparet rör sig i Stadsparken och prins Daniel undanber sig en närbild från UNT:s fotograf. För några dagar sedan fyllde han 50, men han säger att det inte är åldern som gör att han inte gillar närbilder.

– Nej, jag har ju kammat mig i dag, skrattar han och stryker sig över håret.

undefined
Kronprins Daniel som nyligen fyllt 50 år har ett stort engagemang för barn och ungas både fysiska och psykiska hälsa.

Mer än så vill han inte prata om sig själv. Vid upprepade tillfällen i SVT:s intervju med prinsen inför hans 50-årsdag pratar han om sina svårigheter att sitta still. 

Han påpekar att idrott är den enda delen under en skoldag där man slipper sitta still och lyssna och i stället får vara aktiv och göra saker tillsammans. Hur det präglade hans egen skolgång får vi inte veta. Men han har många idéer på hur den svenska skolan kan bli mer anpassad efter barn som har svårt att koncentrera sig.

– Det är mycket positivt som händer i skolan. Det finns till exempel ett koncept med ”Walking classroom” där man promenerar och lyssnar, i stället för att bara sitta still. Men utmaningarna är stora. Det har skett något med barns stillasittande från när jag var liten. Då fick man dra in barnen när det var mat, nu måste man pusha dem för att gå ut.

undefined
Kronprinsessan Victoria provar ett par VR-glasögon där hon får se när 4H-gården i Sävja berättade om sin verksamhet på Allemansrättens dag.

Det där handlar ju främst om skärmar. Har ni några restriktioner hemma?

– Vi har vissa restriktioner och jag är vaksam. Duktiga dataingenjörer har ju skapat skärmar och appar som gör att man fastnar i dem. Det finns mycket bra och aktivt lärande i dem också, men de riskerar att skapa passivitet.

Ni kommer till ett Uppsala där barn är oroliga och rädda efter ett antal skjutdåd. Hur ska vi ge barn och unga hopp om framtiden?

– Det är svårt förstås men jag tror ändå att vi måste tänka långsiktigt. Rörelse är ju ett av många sätt att må bättre för alla. Och de barn vi träffar i samband med dagar som i dag, det är inte bara de som redan idrottar. Det vi vill föra fram är just tanken att fysisk aktivitet ska vara tillgängligt och gratis och erbjuda något annat till livet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!