Victor - vinnartyp från Vassunda
Han har kört gokart i fem år och leder mellensvenska kartingseriens mikroklass. Tolvårige Victor Bouveng susar fram i 90 kilometer i timmen. Drömmen är att nå Formel 1.
Bilarna har samma motor, men de i mini accelererar snabbare. Hastighetsmässigt rör det sig om toppfarter på 80 respektive 90 kilometer i timmen i de båda klasserna.
Dags för klubbtävling
Vi träffas på Rörkens motorbana ungefär en mil norr om Uppsala. Det är dags för klubbtävling och Victor kör i den snabbare mini-
klassen.Han är en av ungefär tio motorintresserade Knivstaungdomar som med hjälp av sina föräldrar utövar sin favoritsport utanför hemkommunens gränser.
Det är snart dags för uppvärmningsvarven och pappa Manne, som tidigare tävlat i racerbåt, gör de sista justeringarna på gokarten innan det är dags för start.
Han står utanför den egna släpkärran och meckar precis som många andra pappor. Det är fullt med skåpbilar och släp på parkeringen som fungerar som depå. En del har monterat upp partytält.
Gokartarna står upphöjda i lagom arbetshöjd på särskilda vagnar med hjul, så att de kan rullas fram och tillbaka till tävlingsbanan.
Mecken har viktig roll
— En ny gokart kostar runt 20 000 kronor. En begagnad drygt hälften, säger Manne Bouveng.
Eftersom alla kör med samma motorer är det finliret som avgör hur fort det går.
— Man kan byta drev, justera hjulvinklar, anpassa viktfördelningen och skifta däck. På klubbtävlingar snackar man med andra föräldrar och ger varandra tips, men är det större tävlingar mörkas det mycket, säger han.
Totaletta
Som exempelvis i Borlänge. Där avgjordes den femte MKR-tävlingen av åtta ingående i en serie som körs runt om i Mellansverige. Startordningen var lottad och från sin fjortondeplats körde Victor Bouveng upp sig och gick i mål som tvåa.
I tidigare tävlingar har det blivit tre segrar och en diskvalificering för felaktig omkörning, och han ligger totaletta.
Dyr fritidssysselsättning
— Varje tävling kostar 1 500-2 000 kronor om man slår ut anmälningsavgifter, bensin, däck, service- och resekostnader. Sedan tillkommer mat och eventuellt boende, säger mamma Maria.
Victors mål är att nå Formel 1, men han ser även på STCC på tv, och förebilderna heter Michael Schumacher och Mattias Ekström.
— Jag tittar på deras spårval. Körningen kan jag. Det går snabbare och de måste svänga tidigare. Annars skiljer det inte så mycket, säger Victor Bouveng.
Alla väger lika mycket
Pappa Manne berättar att en gokart måste väga 115 kilo inklusive förare i miniklassen. Motsvarande siffra i mikro är 97. För att nå upp i rätt vikt måste ekipagen kompensera med blyvikter. Syftet är att skapa likvärdiga tävlingsförhållanden för alla.
Grejerna fungerade
Uppvärmningsvarven är klara och Victor är nöjd med pappa Mannes olika inställningar.
— Grejerna fungerade som de skulle och farten var bra, säger Victor Bouveng.
Det blir en stunds vila medan de andra klasserna kör och han hinner snacka lite med sina kompisar innan det är dags för det första av kvällens två kvalheat.
Victor Bouveng har blivit lottad att starta näst sist, men får å andra sidan starta som tvåa i det kommande kvalheatet. Lägsta totala placeringspoäng vinner tävlingen.
Sport med små marginaler
Efter första varvet har han kört upp sig och ligger tia. Efter två varv är han åtta. Efter tre är han på väg att gå upp på sjunde plats när han kör på en medtävlare och båda åker av. Kollegan hytter med näven och Victor ber om ursäkt.
— Jag låg för nära, fick sladd och hann inte bromsa.
Ute i depån är uppståndelsen stor. Inte för att Victor åkte av utan för att Tony Rickardsson är på besök för att köra i den tyngsta gokart-klassen.
— Jag har fått ett wild car. Det ska bli skoj. Jag ska testköra min Porsche i morgon och behöver köra bort rosten efter fyra veckors semester. Jag har kört gokart i flera år, men aldrig på den här banan, säger Tony Rickardsson.
Samtidigt laddar Victor Bouveng för revansch, och snart är det dags igen. Den här gången med omvänd startordning. Victor börjar som tvåa, går upp i ledning och vinner det andra kvalheatet. Sammanlagt slutar han sjua.
Familjeangelägenhet
Även lillsyster Vilma kör gokart. För hennes del gäller klassen cadetti. Intresset för motorsport delas således av hela familjen.
Mörkret börjar lägga sig över Rörken och det är dags att plocka ihop och åka hem.
Det är gott om flygmyror ute vid parkeringen. Värst drabbade är de som har ljusa fordon. Det har inte familjen Bouveng.
Fotnot: Den 23 september vann Victor sin fjärde seger i MKR-serien när nästa tävling kördes i Västerås. Han behåller därmed totalledningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!