"Det pågår olika diskussioner om huruvida exempelvis ångest och depressioner faktiskt blivit vanligare eller om vi är mer känsliga i dag än tidigare och därför söker vård. Vår sak är inte att moralisera kring det. Vi ska koncentrera oss på att fler söker vård för att de mår dåligt, och de ska få hjälp. För att garantera det måste vårdproduktionen öka och det sker till stor del genom forskning och utveckling av behandlingar.
Inom den psykiatriska behandlingsforskningen har vi kommit långt när det gäller kognitiv beteendeterapi (KBT) förmedlad via internet. Där har vi god vetenskaplig kännedom som visar att resultatet är lika bra som vid vanlig terapi när det kommer till diagnoser som exempelvis depression och panikångest. Genom att erbjuda behandlingsmetoder och patientinformation via internet samt genom mobilapplikationer så kan vi hjälpa fler patienter utifrån de resurser som finns i dag. Vi kan med internetbehandling och annan utveckling inom internetbaserat vårdstöd även förbättra patienternas inflytande på vården och göra den mer tillgänglig.
Sedan måste den här nya kunskapen om dessa metoder förankras hos medarbetarna i vården, vilket tyvärr tar lång tid. Så är det ju med allt i samhället som ska förändras. Det är klart att det kan ta extra lång tid då läkare är bristyrken inom psykiatrin vilket ger mycket problem när det gäller bemanning och kontinuitet. Landstingen måste därför skapa en ännu attraktivare arbetsplats som gör att människor vill stanna. Lön är en fråga men en tilltalande arbetsplats handlar också om att kunna erbjuda tydliga rutiner och arbetsuppgifter.”
Berättat för